Iohannis elutasította a miniszterek kinevezését
Vissza

Iohannis elutasította a miniszterek kinevezését

Klaus Iohannis elnök csütörtökön elutasította három ideiglenes miniszter kinevezését, miután a liberális ALDE ellenzékbe vonult és három miniszteri poszt ürült meg a kormányban.

Iohannis rövid sajtónyilatkozatban közölte: nem hajlandó elfogadni a kormányfő által javasolt ideiglenes minisztereket, és felszólította Viorica Dăncilă szociáldemokrata kormányfőt, mielőbb kérjen támogatást a parlamenttől, hiszen a Călin Popescu Tăriceanu által vezetett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) ellenzékbe vonulásával megváltozott a kormány politikai összetétele, így az alkotmány szerint a kabinetnek a parlament támogatását kell kérnie.

Iohannis leszögezte, hogy ezt az újabb belpolitikai válságot a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) idézte elő, és jelezte: nem hajlandó ezt tovább tűrni. Ismét lemondásra szólította fel a kabinetet. Emlékeztetett, hogy két és fél év alatt három kormányt és nyolcvan minisztert cseréltek a szociáldemokraták.

A miniszterelnök az energiaügyi, a környezetvédelmi és a parlamenti kapcsolatokért felelős tárcavezetői posztra javasolt három kormánytagot, hogy ideiglenesen lássák el ezeket a posztokat is. Dăncilă azzal vádolta meg Iohannist, hogy el akarja lehetetleníteni a kormány munkáját az új miniszterek kinevezésének megtagadásával. Jelenleg még van két ideiglenes miniszter az oktatási és a belügyminisztérium élén, hamarosan az ő 45 napos megbízatásuk is lejár.

Iohannis az elmúlt hónapokban a kormányfő több miniszter-jelöltjét elutasította, legutóbb augusztus végén tette ezt. A kormány az ő esetükben az alkotmánybírósághoz fordult, amelynek döntenie kell, hogy Iohannis alkotmányt sértett vagy nem.

Az elnök döntése azt az elemzők által előrevetített forgatókönyvet erősíti meg, hogy a belpolitikai válság elhúzódik, és Dăncilă a novemberi elnökválasztásig kormányfő marad.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Mindenki hagyja békén a másikat”
A rendőrség megbüntette Ludovic Orban ...
Előrejelzés: Esőzések, viharok. Hol és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ