Iohannis: csökkent az előrehozott választások esélye
Vissza

Iohannis: csökkent az előrehozott választások esélye

Ma esti sajtóértekezletén Klaus Iohannis rezignáltan annak a véleményének adott hangot: ötven százalék alá csökkent az év végén esedékes parlamenti választások előrehozásának esély.

Az államfő nem kommentálta bővebben a taláros testület határozatát, azt mondta: az újabb kormányalakítási egyeztetésekkel és kormányalakítási megbízással megvárja az alkotmánybíróság indoklását.

Ismeretes, Iohannis január elején állapodott meg Ludovic Orban miniszterelnökkel, a november óta kisebbségben kormányzó és népszerűsége csúcsán lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökével, hogy nem várják meg az év végét, hanem megpróbálják előrehozni a parlamenti választásokat júniusra, az önkormányzati választások időszakára. Tervük első lépéséhez, az Orban-kabinet megbuktatásához az ellenzékbe került PSD készségesen hozzájárult, az azt követő színjátékhoz, Ludovic Orban régi-új kormányának kétszeri parlamenti elutasításához már nem.

Az államfő hétfői sajtóértekezletén újabb éles PSD-ellenes kirohanással reagált a történtekre: felelőtlenséggel, "rögeszmés hataloméhséggel" vádolta a szociáldemokratákat, amiért parlamenti bojkottjukkal és alkotmányossági óvásukkal meggátolták, hogy az "általuk előidézett kormányválságot" demokratikus eszközökkel, a választói akaratnak megfelelően rendezzék.

Az elnök elismerte, hogy nem sok esélyt lát már a parlamenti választások előrehozására. Újságírói kérdésre válaszolva annyit előrevetített a továbbiakról, hogy nem akar nemzeti egységkormányt, és azt is a választói akarattal összeegyeztethetetlen forgatókönyvnek nevezte, hogy a PSD jelöltjének adjon kormányalakítási megbízást.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyughatatlan természetű volt Hollywood ...
VIDEÓ – Szigorú közúti ...
Hova fordulhat fogorvosi ellátásért?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ