Ioan Aurel Pop cáfolja, hogy együttműködött volna
Vissza

Ioan Aurel Pop cáfolja, hogy együttműködött volna

Tagadja Ioan Aurel Pop, a Román Akadémia új elnöke, a Babes-Bolyai Tudományegyetem rektora, hogy 1989 előtt együttműködött volna a Szekuritátéval. A cáfolatra azt követően került sor, hogy a 22-es magazin csütörtöki számában közzétett egy cikket, amely felfedi az egykori Szekuritáté keretében működődő és a román emigráció megfigyelésével megbízott 0225-ös katonai egységgel kapcsolatban álló személyek névsorát. A 200 nevet tartalmazó listán szerepel Ioan Aurel Pop történész is.

1985 februárjában a külföldi hírszerzési központ (CIE) akkor vezetője elrendelte, hogy minden, a CIE-nek alárendelt egység frissítse nyilvántartását mindazokról, akikkel együttműködik. A 225-ös katonai egység, az úgynevezett “emigrációellenes brigád” is teljesítette a parancsot, listájuk 149. helyén Ioan Aurel Pop szerepel.

Az akadémia elnöke szerint Stefan Pascu miatt szerepelhet neve a listán: 1985-1987 között a BBTE volt rektora, a Ceausescu-rezsimet kiszolgáló történész kérésére néhány, Románia történelméről szóló cikket írt a németországi román emigráció lapja számára. Ezt sem jószántából tette, de főnökét, témavezető tanárát nem állt módjában visszautasítani. Különben is, jegyzi meg, 1989 előtt nagy lehetőséget jelentett ez, hiszen a nyugati lapokban való közlés elképzelhetetlen volt. “Pascu szabadon utazhatott, meg voltam győződve, hogy felkérték különböző történelememmel kapcsolatos tanulmányokra. Valószínűleg ezért szerepelhetek ezen a listán, amit a 22-es közölt, de mint láthatták, nevem mellett az áll, hogy NEM”, védekezett Pop.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ők a Zrínyi Ilona matekverseny ...
Felszólítják a kormányt a liberálisok, ...
Tăriceanuék visszatérnének az RMDSZ ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ