Internetböngészés karantén idején: megváltoztak a szokásaink
Mire kerestünk rá leggyakrabban a kijárási korlátozás alatt?
Mire kerestünk rá leggyakrabban a kijárási korlátozás alatt?
Vissza

Internetböngészés karantén idején: megváltoztak a szokásaink

A március közepén kezdődő vesztegzár – amiről szerencsére június 15. óta már múlt időben beszélhetünk – gyakran kelthette bennünk azt az érzést, hogy egyetlen kapcsolatunk a külvilággal az internet maradt. A négy fal között pedig igyekezni kellett lépést tartani az események alakulásával, valamint alkalmazkodni a megváltozott helyzethez. A lakosság karantén ideje alatti internetes keresési kulcsszavai alapján készített felmérést a Search Ads onlinemarketing-iroda, valamint a keresőoptimalizálással foglalkozó five elements digital SEO ügynökség. Szórakozáshoz és munkavégzéshez szükséges platformok népszerűségét, a keresés közben leggyakrabban használt kifejezéseket, a lakásvásárlás és munkalehetőségek, valamint az online vásárlás és házhoz szállítás iránti érdeklődés mértékét vizsgálták. A karantén kétségtelenül alakított internetes szokásainkon, ennek pedig akár hosszú távon megfigyelhető hozadékai is lehetnek.

A társadalmi elszigeteltség megváltoztatta a romániai lakosság lakáspreferenciáit, jól mutatja ezt az ingatlanvásárlás iránti érdeklődés felélénkülése. A Search Ads online marketingiroda felmérése szerint az „eladó házak” kifejezésre júniusban 83%-kal többször kerestünk rá a Google felületén a márciusi, valamint a tavaly júliusi adatokhoz viszonyítva, ami azt jelenti, hogy 14 800-ról 27 000-re ugrott az ezzel kapcsolatos keresések száma. Ezeknek 30%-át Bukarestben regisztrálták, ami igencsak jelentős aránynak tekinthető, hiszen a sorban következő nagyvárosokat, mint Temesvárt, Brassót, Kolozsvárt vagy Konstancát csupán 3,5 és 4,4 százalékos aránnyal jegyezték. A legnépszerűbbek a normál típusú házak voltak, de érzékelhető némi keresletnövekedés az úgynevezett passzív és intelligens házak esetében is. 

„Az utóbbi hónapokban új tendenciák észlelhetők az ingatlanpreferenciák tekintetében, hiszen a romániai lakosság fokozott érdeklődést mutatott a társadalmi elszigetelődés időszakában a magánházak vásárlása iránt. Az igények kielégítése érdekében az ingatlanfejlesztőknek különféle módszerekkel kell felhívniuk a potenciális vásárlók figyelmét, a jelenlegi helyzetben pedig a legmegfelelőbb eljárás erre az online felületeken való népszerűsítés” – emelte ki Paul Smarandache, a Search Ads ügyvezetője.

Az „eladó házak Bukarest” kifejezéssel kapcsolatos keresések száma júniusban volt a legmagasabb, több mint 80%-os növekedéssel az idén márciusban, illetve tavaly júliusban mért adatokhoz képest. Így, míg 2019 júliusában vagy idén márciusban erre a kifejezésre havonta körülbelül 8000 alkalommal kerestek rá, addig idén júniusban több mint 14 800 alkalommal.
 
A tömbházlakások iránti igény szintén nőtt, de lényegesen kisebb mértékben, mint a magánházak esetében. Az „eladó lakások” és a „bukaresti apartmanok” kifejezések iránti érdeklődés körülbelül 30%-kal volt nagyobb júniusban áprilishoz képest, amely a leggyengébb hónap volt idén ebben a tekintetben. Ami pedig a típusokat illeti, az érdeklődés nem mutat változást: a kétszobás apartman maradt továbbra is a legnépszerűbb, ami azt jelenti, hogy kereslete kétszer akkora, mint a háromszobás lakásoké és nyolcszorosa a négyszobásokénak. A felmérésből az is kiderül, hogy lakóhelytől függetlenül a keresések hozzávetőleg 67,5%-át mobiltelefonról végezték.
 
A karantén ideje alatt a romániai lakosság leggyakrabban beírt kifejezései a Google-keresőbe a „WC-papír”, a „hogyan vágd le a hajad” és a „kenyér” voltak. Eközben minden más téma és termék iránti érdeklődés lecsökkent az év többi részében mért adatokhoz viszonyítva.

A rendkívüli állapot lezárulásával egy időben növekvő érdeklődés mutatkozott a pihentető és szórakoztató tevékenységek iránt, viszont az előző évekhez képest jelentős csökkenés figyelhető meg a „nyaralás” témájú internetes keresések tekintetében. Annak ellenére, hogy a keresés március közepén elérte a csúcspontot a „videójátékok” kifejezést illetően, július közepére elveszett ez a lendület és a korábban megszokott szintre csökkent vissza az érdeklődés. Információs források szempontjából a legnépszerűbb televíziók sorrendben a Pro Tv, az Antena 1 és az Antena 3 voltak, és tavasszal a Digi24 nézettsége is megugrott.
 
A five elements digital SEO ügynökség márciusban indított internetes felmérése alapján az otthoni munkavégzést és a távkommunikációt olyan platformok segítették elő a karantén ideje alatt, mint a Zoom, a Google Meet vagy a Microsoft Teams, a kis- és középvállalkozások pedig kénytelenek voltak felgyorsítani digitalizálási folyamataikat. A leglátványosabb növekedés a Zoom kommunikációs felületen volt megfigyelhető 2020-ban, de a Netflix is megőrizte népszerűségét az országban. A Gmail, az otthonról történő munkavégzésben betöltött fontos szerepe miatt a legnépszerűbb volt e három platform közül, de mindegyikről elmondható, hogy csökkenés jelentkezett felhasználóik számának tekintetében a szükségállapot lejárta után.
 
Érdekesen alakultak a keresési adatok a „munkahelyek” címszóval kapcsolatban, hiszen márciusban olyan mértékű volt, amely általában a decemberi, ünnepi időszakban figyelhető csak meg. A rendkívüli állapot lejártával azonban még intenzívebbé vált a munkakeresés, ugyanakkor a five elements digital megjegyezte: a munkavállalók magas munkahelyigénye nem vonta maga után a munkalehetőségek kínálatának növekedését.
 
Átalakultak bevásárlási szokásaink is, hiszen előtérbe kerültek az online tér nyújtotta lehetőségek: márciusban volt a legjelentősebb a „kiszállítás” kifejezésre való rákeresés, a karantént követően pedig a járványhelyzet előtti időszakhoz képest tovább növekedett keresések száma. Hasonló érdeklődési csúcs figyelhető meg az „online megrendelés” esetében, amely az elmúlt öt évben rekordszintet ért el idén, és azóta is megőrizte népszerűségét. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Online filmekkel ünnepel a Művész mozi
Házhoz jön a Filmtettfeszt
Vasárnap lesz a Pilátus című film ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ