Interaktív-táblahasználatra oktatták a szamosújvári pedagógusokat
Vissza

Interaktív-táblahasználatra oktatták a szamosújvári pedagógusokat

Napjaikban az oktatásszervezés is a foci meg a politika sorsára jutott, mindenki ért hozzá, de legalább hozzászól. A rosszul értelmezett szülő-pedagógus együttműködésről, a diákok motivációjáról vagy túlterheltségéről, a tanterv korszerűségéről, illetve elavultságáról mindenki véleményt alkot és hangot is ad neki, az utcán és konferenciákon egyaránt.

S mégis vannak olyan elkötelezett pedagógusok, akik hisznek a nevelésben, a nevelhetőségben. Akik új utakat keresnek, amelyeken meg tudják szólítani a diákokat, hogy azok saját útjukat megtalálják. Ilyen pedagóguscsapat, a szamos­újvári Magyar Elméleti Líceum tanári kara is, amely az elmúlt hétvégén az interaktív tábla használatát sajátította el, hiszen a digitális bennszülötteknek is nevezett generációt a klasszikus táblavázlat már nem köti le.

A Téka Alapítvány szakmai és anyagi támogatásával a budapesti StiefelEurocart Kft. munkatársa, Merényi László, tartotta a képzést. Pénteken délután a diákoknak szólt előadása a jelenlegi korszerű piaci munkaerőigényekről, és drónbemutatót is tartott. Pénteken és szombaton a tanárok ültek iskolapadba, illetve interaktív tábla és laptop elé.

Az interaktív tábla, a Wikipédia szerint olyan információs és kommunikációs technológiai eszköz, amely egy szoftver segítségével kapcsolja össze a táblát egy számítógéppel (és kivetítővel) úgy, hogy annak vezérlése a tábláról lehetséges lesz, szoftverében objektumokat tudunk mozgatni, illetve a táblára került tartalmak háttértárolóra menthetővé válnak. Tehát megmarad a klasszikus tábla funkció is, magyarázat közben írni is lehet, de az otthoni felkészülésben mellékelhető ábra, film, hanganyag is, amely szükség szerint használható. Több apró „trükk” birtokába is jutottak a pedagógusok, az okostábla varázsdoboza vagy varázsnagyítója biztos lenyűgözi a diákokat. Minden új funkció kipróbálása után a pedagógusok a saját tantárgyukra szabhatták a táblahasználatot. 

A Téka Alapítvány által, Magyarország kormányának támogatásával 2009 és 2016 között felépített, tavaly ősszel átadott Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum 17 interaktív táblával rendelkezik, egyéb laboratóriumi és oktatási eszköz mellett. A tanári kar már több csapatépítőn, képzésen vett részt, részben saját finanszírozásún, részben a Téka Alapítvány támogatásával. 

Célunk folyamatosan fejlődni, nemcsak infrastruktúrában, hanem pedagógiai és szaktudásban is, hiszen az okos eszközöket a pedagógusok alkalmazzák, a munkájuk által lesz sikeres az óra, alapos a tudás.

FODOR EMŐKE


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Vb-2018, D-csoport, 2. forduló: Az ...
VIDEÓK, FOTÓRIPORT – Sátrat ...
Pincéket árasztott el, fát döntött ki a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ