Inter-Art: Egymás alkotásaira is büszkék voltak a művészek
Partikuláris és univerzális ötvözése a nagyenyedi XXIII. Inter-Art Nemzetközi Alkotótáborban
Partikuláris és univerzális ötvözése a nagyenyedi XXIII. Inter-Art Nemzetközi Alkotótáborban
Vissza

Inter-Art: Egymás alkotásaira is büszkék voltak a művészek

Huszonegy ország 32 művészét látta vendégül augusztus 10–26. között a rangos művészeti tábor az alkotásra inspiráló Maros-parti kisvárosban. Kiállítások, kirándulások, koncert és könyvbemutató gazdagították a programot.

Az Inter-Art jelenségről, annak fontos kulturális küldetéséről többször beszámoltunk már lapunkban. A közép- és kelet-európai viszonylatban is kiemelkedő alkotótábor idén mindenekelőtt a valódi baráti társasággá kovácsolódott művészeivel vívta ki a figyelmet, akik nagy elismeréssel tekintettek egymás munkáira, így a kéthetes időszak valódi alkotókohóvá vált.

A kívülállók számára oly különös művészvilág szereplői voltak: Oriola Kureta Semenescu (Albánia); Dimitar Velichkov (Bulgária); Susie Veroff (Kanada); Wang Xin Wu és Li Qing Jiang (Kína); Ipek Denizli (Ciprus); Rich Dethlefsen (Dánia); María Gloria Andrade (Ecuador); Remon Refaat Saweres (Egyiptom); Vera Staub (Svájc); Myriem Monghal (Franciaország); Gerd Messmann (Németország); Atta Kwami (Ghánai Köztársaság); Patrick Cauvin, Veronica Frisch és Daphne Meyer (Haiti); Asit Kumar Patnaik (India); Constantin Migliorini (Olaszország); Gen Morimoto (Japán); Lojze Kalinsek (Szlovénia); Pamela Clarkson (Nagy-Britannia); Patricia Goodrich (AEÁ); Leyla Sabah (Törökország); Victor Cacovean, Sándor Albert, Anca Sas, Elena Cristea, Bogdan Degan, Cristian Ianza, Balog Zoltán, Gheorghe Munteanu, Horváth Gyöngyvér, Balog István (Románia).

Egy szelet narancs a vajdahunyadi várban

Nagyszámú jeles művészével és komplex programjával az enyedi tábor egyedi művészeti kezdeményezés minden tekintetben. Az alkotási folyamattal párhuzamosan több kiállítást szerveztek, amelyek a művészi kifejezés új eszközeiről vallottak. Augusztus 16-án a vajdahunyadi várban nyílt meg a rendezvény egyik nagy spirituális támogatójának, Patricia Goodrich-nek (AEÁ) Egy szelet narancs című festménykiállítása. A történelmi környezet ugyanakkor kiváló környezetül szolgált a költőként is tehetséges alkotó Kővadászat Erdélyben című verseskötetének bemutatójához is; a kétnyelvű kiadás román fordítását Casandra Ioan nagyenyedi tanárnő végezte el. Patricia Goodrich művészetét, különleges tehetségét Ioan Hădărig, az enyedi kulturális központ igazgatója és Sorin Tincu, a hunyadi kastély igazgatója méltatta.

Gyulafehérváron a régi kaszinó épületében (ma Egyesülés Múzeuma) augusztus 18-án három haiti művész, Patrick Cauvin, Veronica Frisch és Daphne Meyer közös kiállításmegnyitójára került sor. Mindhárom, alkatilag oly különböző művész alkotásait egy közös jellemvonás, a haiti népművészetből való inspiráció jellemezte, így a gyűjtemény az ősi formák egyszerű vonalvezetésével, ugyanakkor a színes felületek érzelmi kavalkádjával hatott. Szintén Gyulafehérváron egy újonnan létesült kulturális térben, a Museikonban hozták létre Gheorghe Munteanu tulceai szobrászművész kiállítását, egy modern kompozíciókból álló szuggesztív kollekciót.

Nagyenyeden négy nemzetközi kiállításra került sor ebben az időszakban. Az első a 7. Interkontinentális Kisgrafikai Biennálé alkotásait tárta a nyilvánosság elé, az eseményre augusztus 11-én került sor. Öt kontinens 36 országának 116 művésze vett részt a megmérettetésen, amelynek fődíját Jakabházi Sándor vitte el. A további díjazottak: I. díj: Doug Zucco (AEÁ) és Caratănase Răzvan Constantin (Románia), II. díj: Atta Kwami (Ghánai Köztársaság) és Ted Ormai (AEÁ), III. díj: Krzysztof Marek Bak (Lengyelország) és Zegrean Sergiu (Románia). A különdíjak rangsora így alakult: I. különdíj: Li Qing Jiang (Kína), Tibor Jaeger (Svédország), II. különdíj: Pawel Delekta (Lengyelország) és Munteanu Ovidiu (Románia), III. különdíj: Munteanu Ștefania Iulia (Románia) és Robert Sparham (Nagy-Britannia).

A 100 című enyedi kiállítás nyilvánvalóan a román egyesülés centenáriumára utalt. A szervezők arra kérték a világ különböző pontján élő alkotókat, hogy a művészet szabadon választható eszközeivel fejezzék ki a román kultúrával való viszonyukat. Öt kontinens 100 országának 162 művésze tett eleget a felhívásnak, műveikből augusztus 11-én nyílt tárlat.

Augusztus 19-én két másik egyéni kiállításra került sor. Az egyik betekintést engedett egy nagyszerű indiai művész, Asit Kumar Patnaik világába, festménysorozatának címe: Költséges kapcsolatok, a másik pedig a kínai művészet tágabb bemutatását célozta meg, Wang Xin Wu festő élményvilágán keresztül.

Inter-Art éjszaka a Sétatéren

A változatosság kedvéért augusztus 22-én a Sétatér kellemes zöldövezetében úgynevezett „Inter-Art éjszakát” is szerveztek, ahol a gyulafehérvári Gyermekpalota folk-iskolájának növendékei, valamint Daniel és Dan Avram testvérpáros, illetve az egyik haiti festőművész, Patrick Cauvin koncerteztek. Tartalmas kikapcsolódásnak szánták a szervezők a gyulafehérvári és vajdahunyadi várakhoz, illetve a Torockóra tett felejthetetlen kirándulásokat is.

A tábor zárókiállítására, melyet az alkotók egy-egy reprezentatív alkotásának gyűjteménye képezett, augusztus 25-én került sor a környék egyik legszebb kulturális terében, az Inter-Art kőfalas-boltíves galériájában. Köszöntőbeszédet mondott Ioan Hădărig művészeti igazgató, aki felsorolta a tábor támogatóinak névsorát, így összegezve ennek jelentőségét: „Olyan alternatív művészeti kezdeményezés, amelynek célja újraértelmezni a jelenkori művészet terét és olyan struktúrát létrehozni, amelynek az érték, a tehetség és a multikulturalizmus a meghatározó jegyei.” Dan Béla Krizbai, a Román Kulturális Intézet alelnöke megígérte, hogy a 18 országban levő képviseleteiken keresztül népszerűsíteni fogják a tábort. Oana Badea, Nagyenyed polgármestere kiemelte: olyan közigazgatást képvisel, mely teljes mértékben támogatja a kultúrát és a művészeteket, ezt igazolja a Touch of time (Az idő érintése) címmel a városban idén felállított hét szobor, az önkormányzat egyik költséges beruházása, valamint a Made in Aiud védjegy, amelynek része az Inter-Art is. Balog István, az Inter-Art Alapítvány elnöke szerint fölöttébb megtisztelő volt számára ilyen sok híres művésszel együtt dolgozni.

Fotók: Inter-Art Facebook-oldala


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Új buszvonalak létesítését tervezi a ...
Augusztusi bakancslista – jön a Kós Károly-túra!
Az idei első öt hónapban 5,47 millió utasa volt a bukaresti nemzetközi repülőtérnek

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ