INSCOP – Iohannis vezet, Cioloș Dragnea után
Vissza

INSCOP – Iohannis vezet, Cioloș Dragnea után

Klaus Iohannis hivatalban levő államfő hatalmas előnnyel vezet a többi feltételezett elnökjelölthöz viszonyítva, derül ki az INSCOP legrissebb felméréséből.

Iohannisra  a megkérdezettek 45,8 százaléka szavazna, ha most vasárnap lenne az elnökválasztás. Az államfőt Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) követi 18 százalékkal, majd Liviu Dragnea 15,3 százalékkal, a negyedik helyen Dacian Cioloș 9,9 százalékkal. Itt kell megjegyeznünk: mindeddig nem tudni, hogy a PSD és az ALDE közös jelölt mellett dönt-e, és ha igen, ki lesz az, vagy mindkét párt külön indul a választáson és a pártelnököt kéri fel erre a feladatra.

Arra a kérdésre, hogy egy Iohannis-Dragnea második forduló esetén kit támogatnának, a szavazók 41,6 százaléka voksolna Iohannisra és 18 százalék Liviu Dragneára, a többi bizonytalan, vagy nem menne el szavazni. Egy Iohannis-Tăriceanu “csörte” esetén már csak 38 százalék szavazna Iohannisra és 26 százalék az ALDE-s politikusra. Felvetődött egy Iohannis-Cioloș versenynek is a lehetősége, ebben az esetben 33,7 százalék szavazna az államfőre, és csak 14,6 százalék Cioloșra, a megkérdezettek nagyrésze bizonytalan vagy nem menne el szavazni. Amennyiben Iohannis a PSD-s Gabriela Fireával, Bukarest főpolgármesterével mérkőzne, az arány 37,4 százalék volna az államfő javára, kihívója pedig a voksok 21 százalékát kapna.

Az adatok szerint tehát jelen pillanatban Tăriceanunak van a legnagyobb esélye arra, hogy Iohannisszal felvegye a harcot, de támogatottsága mégsem akkora, hogy a PSD-sek körében népszerű Gabriela Firea indításának a lehetőségét teljesen elvesse a koalíció.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kirándulós emlékeink vidám pillanatai
Kolozsvári Városi Tanács: 1,4 millió ...
Royal Shakespeare Company – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Örökballagók
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Kedves végzősök!
  • Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...