Csalánmagos kenyeret fejlesztett ki egy kolozsvári diáklány
Vissza

Csalánmagos kenyeret fejlesztett ki egy kolozsvári diáklány

Tasnádi Rebeka Zsuzsa, a kolozsvári Mezőgazdaságtudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMV) hallgatója csalánmagból készített kenyeret. A receptet már benyújtották szabadalmazás végett az Állami Találmányi és Védjegyhivatalba (OSIM), a gyártási folyamat lebonyolítását pedig egy aranyosgyéresi pékség vállalta.

A negyedéves Tasnádi Réka Zsuzsa kijelentette: csalánmagból készített kenyere esszenciális amino- és zsírsavat tartalmaz, ami magas tápértéket biztosít a kenyérnek. – A piacon egyre nagyobb a kereslet a magas tápértékű termékek iránt. A csalánmagból készült kenyér pedig ilyen, amelyet majd a kolozsvári Pro Invent vásáron is be fogunk bemutatni. A kenyér nem csak búzalisztet és élesztőt tartalmaz, mint a hagyományos kenyér, hanem 3,6-9 százalékban csalánmagból készült lisztet is. A cél az volt, hogy tápértékben gazdag pékterméket állítsak elő, ami jó hatással van arra, aki elfogyasztja – nyilatkozta a diáklány.

Romina Vlaic, az egyetem Élelmiszer-technológia Karának tanársegéde elmondta: a csalánmagból készült kenyér sok növényi protein tartalmaz, amelyek egészségesebbek, mint az állati eredetű proteinek, ezen kívül ásványi anyag és kalcium is megtalálható az összetevők között. – Tudomásom szerint sehol máshol a világon nem létezik ilyen kenyér. A kutatási projekt a hónap végén véget ér, majd a receptet szabadalmaztatjuk az állami szakhatóságnál. A kenyeret egy aranyosgyéresi pékség fogja gyártani. Azt még nem tudni, mennyibe kerül majd egy ilyen kenyér. Valószínűleg a hagyományosnál kicsit többe, de nem sokkal. Ha a lisztbe 9%-nyi csalánmagot teszünk, akkor ez a kenyér ízén is érződni fog – magyarázta a tanársegéd.

Az egyetemi hallgatók még pesztót is készítenek, amely csalánt, fokhagymát, parmezánt fenyőmagot és olajbogyóból készült olajat is tartalmaz.  – Azért esett a választásunk a csalánra, mert a jelenlegi élelmiszeriparban nem használják kellőképpen. A csalánból készült pesztó előételként is fogyasztható, kenyérszeletekre kenve vagy tésztaneműhöz adagolva, de megfűszerezhetjük vele a csirke- vagy báránysültet is – közölte Francesca Trombitaş negyedéves hallgató. Liana Salanţă tanársegéd úgy vélekedett: a csalánt tartalmazó pesztó szintén értékes tápanyagokat tartalmaz, segít az immunrendszer erősítésében és a szervezet méregtelenítésében.  

EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Lassan döcög az európai színvonal felé ...
Növekedett a határsértők száma tavaly
A Netflix vette meg a Sophia Loren ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ