Ingyenes C-hepatitisz vizsgálat Kolozsváron
Vissza

Ingyenes C-hepatitisz vizsgálat Kolozsváron

A kolozsvári Dr. O. Fodor Gasztroenterológiai és Hepatológiai Regionális Intézetbe a napokban 10 ezer gyorsteszt érkezik, amellyel a C-hepatitisz diagnosztizálható. Az elkövetkező három hónapban tehát bárki, ingyenesen elvégeztetheti a tesztet. Azokat a betegeket, akiket a vizsgálat elvégzése során C típusú hepatitisszel diagnosztizálnak, nyilvántartásba veszik és kezelésnek vetik alá. Elsősorban a kórházban vagy járóbeteg-rendelőben dolgozó személyzetet vetik alá a tesztnek. A vizsgálat vérvételből áll, ami a páciens számára non-invazív eljárást jelent.

A C típusú hepatitisz ugyanis gyakori betegség, amelynek előfordulása a lakosság 1 százalékát, azaz világszerte 71 millió embert érint. Európában, Romániában a leggyakoribb a C hepatitisz, mivel több mint 550 ezer személyt tartanak már nyilván, ez pedig a romániai lakosság 3,25 százalékát jelenti.

A C típusú hepatitiszt a fertőzött személy vérével való kontaktus okozza. Ez azt jelenti, hogy az anyától átterjedhet a gyermekre, vagy védekezés nélküli nemi aktus során is megfertőződhet az egészséges ember. Egy másik fertőzési forrás a különböző nem steril eszközök, például manikűr-felszerelés, testékszer-beillesztő vagy akupunktúrás felszerelés használata, vagy ha egy fecskendőt több személy használ.

A C típusú hepatitisz krónikus fertőzés. A megelőzés főleg az egyszer használatos vagy fertőtlenített eszközök használatával lehetséges. Ezért a kábítószer-fogyasztókra különösen veszélyes lehet, mert a fertőzés bármikor kiújulhat, ha a gyógyult beteg újra fertőzött eszközt használ. Vidéken ennél is rosszabb a helyzet, mert ott a C típusú hepatitisz előfordulása eléri a 10 százalékot. A C típusú fertőzésnek nincs semmilyen tünete, ezért a páciensek 90 százalékának tudomása sincs arról, hogy fertőzött. 2015-ben Romániában az esetek 10-20 százalékát sikerült diagnosztizálni, a kezelésnek pedig csak 2 százalék vetette alá magát.

– A C típusú hepatitiszben szenvedő páciensek általában fáradékonyságot észlelnek.  Munkaképességük és koncentrációjuk csökken. Ha a fertőzést nem fedezik fel, 20-30 év múlva a beteg meghal. A diagnosztizálatlan C típusú hepatitisz májbetegséget idéz elő, mint a krónikus májgyulladás, májcirrózis, májrák. Világszerte 350-500 ezre halnak meg évente a C típusú hepatitisz késői diagnosztizálása miatt. A romániai májrákos esetek 50-70 százaléka az időben fel nem fedezett C típusú hepatitisznek tudható be – nyilatkozta dr. Andrada Seicean és Marcel Tantău, a gasztroeneterológia főorvosa.

Az elmúlt évek orvostudományi eredményeinek köszönhetően a C típusú hepatitisz 98,5%-a gyógyítható. A kezelés egyszerű: naponta egyszer vagy kétszer be kell venni az orvos által felírt tablettát, két vagy három hónapon át. Ugyanakkor arra is szükség van, hogy az orvos folyamatosan figyelemmel kövesse betegét, mert a C hepatitisz elleni készítménynek mellékhatásai lehetnek más gyógyszerekkel párosítva.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Rajtol a 11 hónapos belvárosi ...
Megjelent a kolozsvári Szociális Kisokos
Amikor generációk, vidékek, egyének és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Haáz Sándor: A Kolozsvári Magyar Napok ...
  • Búcsú Rónai Istvántól
  • VIDEÓ - A Szentegyházi ...
  • Felavatták Dávid Ferencnek, az ...
  • Hangulatképek a Kós Károly ...