Ingmar Bergman-retrospektív a TIFF-en
Vissza

Ingmar Bergman-retrospektív a TIFF-en

Születésének százéves évfordulója alkalmából retrospektív-sorozattal tisztelegnek Ingmar Bergman svéd rendező és forgatókönyvíró előtt az idei Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF). A Closeup Ingmar Bergman nevű program során a rendező hét, nemrég restaurált digitális-kópiáját láthatja a fesztivál közönsége, illetve multimédiás kiállításon tekinthetik meg a filmes alkotó divatra és művészetre gyakorolt hatását– olvasható a TIFF szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében. Az Ingmar Bergman centenáriumot világszerte ünneplik, a programok 2017 őszén kezdődtek az alkotó archívumát is kezelő Ingmar Bergman Alapítvány kezdeményezésére.

A 20. század egyik legkiemelkedőbb művésze hatvan filmet rendezett, amelyek közül három elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat.

A TIFF-es retrospektív során vetítik többek között Ingmar Bergman önéletrajzi ihletésű családkrónikáját, a Fanny és Alexander című 1982-es alkotást, amely Golden Globe-díjat és négy Oscar-díjat is kapott.

Az Egy nyár Mónikával című 1953-as alkotás, amely annak idején felhívta a figyelmet a svéd filmesre, szintén látható a TIFF-en. A Per Anders Fogelström által írt, azonos című regény nyomán készített produkció a filmbeli meztelenség körüli vitában játszott fontos szerepet.

Látható a filmes seregszemlén az Arany Medve-díjas, 1957-ben bemutatott A nap vége című rendezés is, amely egyfajta filozófiai feltárása az emberi létnek. Szintén bekerült a retrospektív programba az ugyanabban az évben debütáló, A hetedik pecsét című apokaliptikus vízió az élet értelméből, amelyben a filmművészet egyik legikonikusabb jelenete, a lovag és a Halál sakkjátéka látható.

Eredeti, cenzúrázatlan változatban vetítik a TIFF-en Bergman Persona című mesterművét, amelyet a kritikusok „a filmbeli elemzés Mount Everest-jének” tituláltak.

Az Őszi szonáta című 1978-as film is a program része, amelynek szereposztásában Liv Ullmann és Ingrid Bergman neve is megtalálható. A film egy elismert zongorista és elhanyagolt lányának feszült konfrontációját követi.

A rendező utolsó, Saraband című filmje, az 1973-as Jelenetek egy házasságból minisorozat folytatása is látható a TIFF-en.

A retrospektív során vetítik Marie Nyreröd háromrészes Bergman Island című dokumentumfilmjét is, amelyet szinte teljes egészében Bergman Fårö szigeten található házában forgattak. Ebben a rendező mesél gyerekkoráról, és a legkiemelkedőbb alkotások kulisszatitkait is felfedi.

A retrospektív a kolozsvári Művészeti Múzeumban látogatható Ingmar Bergman and his Legacy in Fashion and Art című multimédiás kiállítással egészül ki, amelyen képekkel, újságcikkekek, interjúkkal és videófelvételekkel szemléltetik a svéd filmes hatását a 20. század művészetére.

A 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált május 20. és június 3. között szervezik.

(Borítókép: Jelenet a Fanny és Alexander című filmből.)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusban kezdik a Békási út ...
Rendezvényajánló
Az amerikai filmakadémia kiáll korábbi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ