Indiana Jones-filmekbe illő felfedezés a medgyesi evangélikus templomban
Értékes, humanista könyvtárat rejtett a templom egyik tornya
Értékes, humanista könyvtárat rejtett a templom egyik tornya
Vissza

Indiana Jones-filmekbe illő felfedezés a medgyesi evangélikus templomban

Különleges, ritkaságszámba menő felfedezés hírét osztotta meg szeptember 16-i Facebook-bejegyzésében a gyulafehérvári Batthyáneum Könyvtár. Az intézmény közlése szerint, egy, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (Történelem-Filozófia karának) tanára, Adinel C. Dincă által vezetett szakértői csoport a medgyesi evangélikus templom egyik tornyában nagyon értékes könyv- és iratgyűjteményre bukkant.

Az egyetemi tanár szombaton az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: a felfedezés nem volt éppen véletlenszerű: tudtak arról, hogy abban a templomtoronyban egy régi könyvraktár van; ő most kezdhette el csapatával a terepmunkát, kutatást, egy két éves lefutásúra tervezett projekt keretében.

„A 19. századi szakirodalomban is vannak utalások azt illetően, hogy a medgyesi templom egyik tornyában régi könyveket őriznek. Mindamellett, mi arra számítottunk, hogy legfeljebb ötven kötetet találunk majd ott, ezzel szemben, több mint másfélszáz könyvet, és nagyon régi okiratokat is találtunk,” mesélte a tanár a hírügynökségnek.

Dincă megállapítása szerint a humanizmus korában, a tudományosság iránti igénnyel, nagyon választékosan összeállított könyvtárról van szó, amelynek legtöbb kötete latin nyelvű.

Elmondta: a helyi közösség tudott a könyvraktárnak a létezéséről, csak nem voltak tudatában ezek tudományos és történeti értékének. A tanár elmondása szerint, a könyvek többsége iskolai munkához, tanításhoz használt szövegeket tartalmaz, más részüket teológiai oktatásban használhatták. Hozzátette: a könyvek egészen jó állapotban megőrződtek, néhányat viszont kellene restaurálni.

A Batthyáneum könyvtár Facebook-bejegyzésében köszönetet mondott a BBTE tanárának, hogy megosztotta az intézménnyel a felfedezés hírét, örömét, és többtucatnyi, a szakember-csoport által készített fotót is közöltek. A Batthyáneum munkatársainak megfogalmazása szerint, a lelet az Indiana Jones történetek felfedezéseihez hasonló értékű, lévén, hogy erről a becses archívumról a világ tulajdonképpen megfeledkezett. Összegzésük szerint, Adinel C. Dincă és csapata 139, a 15. század második fele és 1600 között nyomtatott könyvre, két kéziratos, a 16. század első évtizedeiből származó kötetre, és körülbelül hatvan, 14–16. századi okiratra bukkantak (köztük vannak eredeti példányok és 16. századi másolatok is). Rátaláltak továbbá a medgyesi parókiának körülbelül tíz, 17–18. századi regiszterére is, amelyek középkori kézirattöredékeket tartalmaznak – mindeddig 9–10., 12., 13. és 14–16. századi misekönyv-részeket azonosítottak.

A kutatások javában zajlanak, a már említett, kétéves projekt keretében, amely „a medgyesi írott kultúra és az olvasás kultúrája a 14–16. századokban. Egy parókia és erdélyi iskola könyvtárának megőrzése, tudományos elemzése és virtuális rekonstrukciója” cím alatt zajlik, írta még a Batthyáneum. A kutatást Németország kultúráért és művészetért felelős minisztériuma támogatja.

Borítókép: Facebook


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb bölcsődéket építenek
Évadújranéző Nemzetközi Találkozások ...
Elvetették a parlamenti képviselők ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ