Inaktelki falunap tánccal, nótaszóval
Vissza

Inaktelki falunap tánccal, nótaszóval

Igazi felszabadult nyári hangulatban vigadott Inaktelke apraja-nagyja, s a különböző településekről érkezett vendégeik a június 29-én szervezett, 11. falunapon. A kis Nádas-menti kalotaszegi faluban sok minden megváltozott az elmúlt évtizedekben, az életvitel nagymértékben átalakult, mindamellett a közösség máig joggal büszke hagyományaira. Inaktelke a Cifraszeg legpompásabb népviseletét mondhatja magáénak, nem is szólva a jellegzetes népdalokról, valamint a néprajzkutatók által is nagyra értékelt legényesről.

A falu közössége számbelileg megfogyatkozott ugyan, de még mindig fújják nótáikat, ropják táncaikat – fiatalok és idősek egyaránt. Akad olyan inaktelki fiatal is, aki megtanult hegedülni, hogy mulatságok alkalmával betölthesse a prímás szerepét.

Egy közösség addig él, míg élnek szokásai – ezt érezhették, tapasztalhatták meg a néptáncmozgalomban tevékeny szerepet játszó budapesti Kertész Táncegylet tagjai is, akik a jól ismert magyarlapádi tánccsoporttal együtt színvonalas előadással örvendeztették meg a közönséget. A Kertész Táncegylet nőtagjai lelkesen próbálták, öltötték fel a helybeliek által rendelkezésükre bocsátott inaktelki viseletet, hogy abban is eljárhassanak egy-két kalotaszegi csárdást. Mint többen megfogalmazták, nem mindennapi érzés számukra, hogy találkozhattak azon közösség tagjaival, amelynek táncait, nótáit jól ismerik.

A falunapi programnak részesei voltak az inaktelki kisiskolások is, akik hangulatos színpadi összeállítással mulattatták a nézőket, nem is szólva a különböző korosztályokat ötvöző inaktelki hagyományőrző csoportról, akik a gyorscsárdást, szabadcsárdást, legényest ropták el igazi inaktelki módra...

Inaktelke a Cifraszeg legpompásabb népviseletét mondhatja magáénak

A néprajzkutatók is nagyra értékelik a helyi legényest

Magyarlapádi táncosok is felléptek a falunapon

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Amíg él az Istentől kapott lélek, ...
Balog Zoltán miniszterelnöki biztos és ...
I. liga, 20. forduló: CFR-vereség

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ