Illyés Gergely: a koalíció nincs veszélyben, de a PSD válságos idők elé nézhet
Vissza

Illyés Gergely: a koalíció nincs veszélyben, de a PSD válságos idők elé nézhet

A Szociáldemokrata-Párt (PSD), valamint a Liberálisok és Demokraták Szövetségének kormánykoalíciója, a kormányt támogató parlamenti többség nincs veszélyben. Mindamellett, a PSD berkeiben elindulhat és felerősödhet egy olyan mozgalom, amely felveti a kérdést, hogy miként tud a párt a jövő évi európai parlamenti- és elnökválasztásokra felkészülni, ha a vezetőjének adott esetben letöltendő börtönbüntetéssel kell szembesülnie – nyilatkozta lapunknak Illyés Gergely politológus.

– Várhatóan visszatér az állapot, amikor a párton belül egyre többen és egyre erősebben kérdőjelezik meg, vajon a párt javát szolgálja-e, hogy Liviu Dragnea maradjon az élen – fejtette ki Illyés Gergely. Emlékeztetett, volt még példa belső feszültségekre a PSD-ben az elmúlt években. Bár Dragnea kétségkívül nagyon megerősítette párton belüli helyzetét, és a márciusi kongresszuson saját embereit helyezte kulcspozíciókba, azért azok az emberek, akik a korábbi belső „lázadásokat” támogatták, továbbra is ott vannak – tette hozzá a politológus.

Valószínűnek tartotta, hogy a pártelnök, amíg csak lehetséges, ragaszkodni fog pozíciójához, ugyanakkor, a legfelsőbb bíróság által csütörtökön első fokon hozott ítélet előrevetíti annak lehetőségét, hogy a fellebbviteli tárgyalás után Dragnea letöltendő börtönbüntetést kap, és a párton belül valóban előáll egy válságos időszak.

A PSD-ALDE koalíció stabilitásának megőrzésében kulcsfigura lehet Călin Popescu Tăriceanu ALDE-elnök, lévén, hogy az ő pártja biztosítja a parlamenti többséget a PSD-nek. Valószínű, hogy nem fog kihátrálni a koalícióból, ugyanis szüksége van a szociáldemokraták támogatására ahhoz, hogy 2019-ben eséllyel indulhasson az elnökválasztáson, a két párt közös jelöltjeként – magyarázta Illyés Gergely. A koalíció ilyenképpen akkor sérülhet, ha a PSD saját elnökjelöltet akarna majd állítani.

  


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Aranytájoló, ötvenkettedszer
Szombaton nyit a kolozsvári Andrenalin ...
Koszovó: modern muzulmán világ a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ