IGSU: tíz megyében okozott károkat a télies időjárás; sárga figyelmeztetés köd és szél miatt
Vissza

IGSU: tíz megyében okozott károkat a télies időjárás; sárga figyelmeztetés köd és szél miatt

Az elmúlt 24 óra leforgása alatt tíz megyében volt szükség a tűzoltók beavatkozására a téliesre fordult időjárás által okozott károk miatt. Bukarestben 94 fa dőlt ki a hó súlya alatt, emiatt 67 személygépkocsi rongálódott meg – közölte kedd reggel az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU).

Buzău, Bákó, Botoșani, Konstanca, Kovászna, Hargita, Iași, Neamț, Vrancea és Tulcea megyéből, valamint Bukaretsből érkeztek mostanáig kárbejelentések. A legtöbb esetben az erős szélfúvás által kidöntött fákról van szó, illetve autók csúsztak ki az úttestről vagy akadtak el hosszabb-rövidebb időre a havazás vagy a hóeltakarítás idejére bevezetett közlekedési korlátozások miatt.

A tűzoltók országos viszonylatban 46 elakadt személygépkocsi, kisbusz vagy busz útjának folytatásában segédkeztek, valamint két mentőautót segítettek ki a hóból.

Ami az erdélyi megyéket illeti, a 2-es jelzésű főúton, Ozsdola környékén öt személygépkocsi és egy busz sofőrjének kellett segíteni, miután elakadtak a hóban. Hargita megyében eközben a 15-ös jelzésű főúton, a Borszéki-hágón négy nyergesvontatót és tíz személygépkocsit szabadítottak ki a hó fogságából.

Közben az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) köd és szél miatt az ország több mint tíz megyéjére adott ki ma délelőttre érvényes sárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést. A látótávolság 200 méter alatt marad, elszórtan még az 50 métert sem éri el, ugyanakkor havaseső, a hegyvidéken havazás várható. A széllökések sebessége akár 65–75 kilométer/órás is lehet, több megyében fagyképződésre is számítani kell.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Online filmekkel ünnepel a Művész mozi
Házhoz jön a Filmtettfeszt
Vasárnap lesz a Pilátus című film ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ