Időutazás Árkossy Istvánnal a Bánffy-palotában
Vissza

Időutazás Árkossy Istvánnal a Bánffy-palotában

Időutazás címmel nyílik meg február 3-án Árkossy István kolozsvári születésű, Budapesten élő festőművész kiállítása a Művészeti Múzeumban, a tárlat február 28-ig látgatható majd a Bánffy-palota termeiben.

„Bevallom, tanúként voltam jelen a mostani kiállítás ötletének megszületésénél, és a későbbiekben is kellő figyelemmel kísértem a művek alakulását, miközben örömmel töltöttek el az Árkossyval folytatott beszélgetések már a sorozat első képe létrejöttének pillanatától kezdve egészen annak utolsó darabjáig – ami minden csodálatot megérdemel.”, írja az alkalomra megjelenő katalógusban Lucian Nastasă–Kovács, a múzeum igazgatója.

Mint kifejti, már a kiállítás címét jelző Időutazás fogalmának rendkívüli szuggesztivitása is jelzi, hogy Árkossy István világa nem más, mint valóságos „életiskola” és művészsors.

„Ennek a sorozatnak az ötletével a művész nemcsak a történelem pillanatait élte át bő képzelőerővel, hanem alaposan dokumentált minden mondanivalót, üzenetet és formát. Így történt, hogy az Időutazás képciklus a történelmi kitekintés szándékával született, és valójában egy önfeledt kalandozás a szimbolizmus könnyeden dekódolható világában, ezt idézik Néró őrült cselekedetei, Pompeji tragédiája, a maja civilizáció titkai, a fáraókkal történő dialógus a hieroglifáik ismerete nélkül, és ott van Konstantinápoly bukása, Mohács tragédiája, vagy a kereszténység jelenléte a Pannon-síkságon.

Eszerint már magától érthetődő, hogy a tárlat valódi kihívás, és személyesen felelősnek érzem magam Árkossy István irányába tett azon felszólításomért, hogy hetvenhetedik életéve és bő fél évszázados művészi tevékenysége alkalmából ismét kiállítással jelentkezzen. A legtermészetesebbnek tűnt számomra, hogy ezt a szép évfordulót szülővárosában, művészi kiteljesedésének színhelyén, Kolozsváron ünnepeljük meg, a nagy hírű Bánffy-palota impozáns kiállítótermeiben bemutatott mesteri festményeinek körében.”, olvasható Lucian Nastasă–Kovács múzeumigazgató A visszatérés varázsa című katalógusszövegében. 

 

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden a nagyvilágból
Online filmvetítés Törőcsik Mari ...
Szabadnap az oltásra jelentkezőknek?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ