Idős földészek mikor dolgozhatnak a földjeiken?
Vissza

Idős földészek mikor dolgozhatnak a földjeiken?

Aggodalmat keltett a földet művelő 65 évesnél idősebbek körében az a rendelkezés, miszerint csak 11–13 óra között hagyhatják el otthonukat. A zavar érthető, hiszen folyamatosan újabb rendeleteket bocsátanak ki, módosítanak korábbiakat, a lakáselhagyáskor kitöltendő nyilatkozat is több ízben változott.

Agrárszakember olvasónk jelezte lapunknak, szerinte alighanem elírás vagy fordítási hiba történt március 31-i lapszámunkban, amikor a Gazdaság oldalon a Kisgazdák és mezőgazdászok munkához való joga kijárási tilalomkor című cikkünkben azt közöltük, hogy a 65 év felettiek csak 11–13 óra között dolgozhatnak földjeiken.

Az Eco Ruralis érdekképviseleti szervezet számba vette azokat a hatósági rendeleteket, amelyek a kijárási tilalom révén érintik az őstermelőket, a másokat is foglalkoztató vállalkozókat, a piaci értékesítőket. Olvasónk képtelenségnek tartja a kétórás munkavégzés engedélyezését, mivel sok esetben ennyi idő a célbajutásra és a hazamenetelre sem elegendő, amit különben a saját felelősségre szóló kitöltött nyilatkozat társaságában kell megtenni. A legtöbb földész pedig már hatvanöt évesnél idősebb.

Olvasónknak igaza van, és a hatóságok is gondoltak az ilyen helyzetekre. A március 24-i 3-as számú Katonai Rendelet 3. cikkelye szerint a 65 évesnél idősebb személyek a 11–13 óra közötti időszakon kívül is elhagyhatják lakásukat/gazdaságukat, amennyiben ezt munkaügyben vagy mezőgazdasági munkálatok végzése céljából teszik. Ez esetben is szükséges kitölteniük és magukkal vinniük a lakáselhagyási nyilatkozatot. Mindazonáltal érdemes figyelni a következő időszakban várhatóan kibocsátandó különféle rendeleteket, ugyanis azok módosíthatják a korábbi rendelkezéseket.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Online koncert és előadás a magyar ...
Fejetlenség az oltási platformon, ...
Négyen a nagyágyon: Matyi, a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ