Idehaza is megugrott a jódtabletták iránti kereslet
Vissza

Idehaza is megugrott a jódtabletták iránti kereslet

- Nincs ok pánikra, Romániában ellenőrzik a radioaktív sugárzás szintjét, jelenleg pedig nincsenek arról információk, hogy a mérések valamiféle változást jeleztek volna - nyilatkozta lapunknak dr. Uray Zoltán. Az ismert kolozsvári sugárbiológust arról kérdeztük, indokolt-e jódtabletták felhalmozása, szedése. Hírügynökségek tájékoztatása szerint nem csak idehaza, hanem több európai országban is megugrott a jódtabletták iránti kereslet az elmúlt napokban.

Az emberek egyre inkább attól tartanak, hogy Oroszország nukleáris csapást mér Ukrajnára, ez pedig a környező országokra is kihatással lesz. A félelmet csak fokozzák a csütörtök esti hírek a zaporizzsjei atomerőműnél folytatott harcokról, a létesítményben ugyanis tűz ütött ki. Források szerint azonban nem esett kár az erőműben, az incidens következtében nem emelkedett meg a sugárzás szintje a környéken. Dr. Uray figyelmeztetett: a jódtabletta szedése csakis ebben az esetben indokolt.

- Ha valóban bekövetkezik egy Csernobilhez hasonló katasztrófa, akkor valóban szükség lesz jódra, ezáltal ugyanis csökkenthető a radioaktív jód felhalmozódása a pajzsmirigyben, amely növeli a pajzsmirigyrák kockázatát – magyarázta.

Az egészségügyi minisztérium figyelmeztet: a jódtablettákat nem szabad megelőzés céljából szedni, mert így épp az ellenkező hatást válthatja ki és károsítja a pajzsmirigyet. Indokolt esetben a megyei közegészségügyi intézmények a legrövidebb időn belül ellátják a lakosságot jódtablettával a szükséges mennyiségben – ígérik.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Egyelőre nem terveznek megszorító ...
A jegybank 4,75 százalékra emelte az ...
Kiépült Bálványosváralja és Mikeháza ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ