Húsz guggolásért „egészségjegy” váltható
Vissza

Húsz guggolásért „egészségjegy” váltható

Kolozsváron alakították ki az ország első „sportos” buszállomását Sportra ösztönző jegyautomatát helyeztek ki az Unió/Memorandumului utcai, Redut szomszédságában található buszmegállóban, amely húsz megfelelően elvégzett guggolásért cserébe, a CTP járataira szóló vonaljegyet bocsát ki.

A két hétig üzemelő jegyautomatát a múlt hétvégen elkezdődött Sport Festival szervezői a városházával, a közszállítási vállalattal közösen és a BT támogatásával üzemeltetik, a cél pedig népszerűsíteni a mozgást a lakosság különböző életkorú lakói körében. Már az első napon sokan megpróbálták kiállni a próbát, húsz megfelelő guggolásért, melye számát kivetítőn lehetett követni, jutalom buszjegy járt. Ugyanakkor megszívlelendő testedzési programot is tartalmazó szórólapokat is rendelkezésre bocsátanak, amelyek napi tizenöt perces otthon elvégezhető tornagyakorlatokat ajánlanak, reggeli és vacsora utáni húszperces sétákkal kiegészítve. 

Az Unió utcai automatából kiváltható jegyet szimbolikusan „egészségjegynek” nevezték el és egy utazásra érvényes a városi tömegközlekedési eszközökön. A szeptember 23-án felavatott okosállomást az utasok naponta 5 és 23 óra között vehetik igénybe. Az elhelyezett készülék előtt két percen belül kell elvégezni helyesen a húsz guggolást ahhoz, hogy ingyen jegyhez juthassunk. A jegyértékesítő szoftver videokamera segítségével azonosítja maga előtt a személy térdét és számolja az elvégzett gyakorlatokat.

„Ezzel a kezdeményezéssel közelebb szeretnénk hozni az emberekhez a mozgást és a sportot. Az egészségjegy ezt hivatott képviselni. A sporttal ugyanis elérhető az a fegyelem, ami akár az oktatás alapjául is szolgálhat. A fesztivál elindítása óta tevékenységünknek ugyanaz a küldetése: az embereket testmozgásra ösztönözni, segíteni őket abban, hogy felfedezzék, mit jelent számukra a sport, és hagyni, hogy a sport átformálja életüket” – emelte ki a kezdeményezés kapcsán Mirel Alexa, a Sportfesztivál ügyvezető igazgatója.

Az ötlet jelenleg kísérleti fázisban van, így a kihelyezett automata csupán két hétig lesz elérhető az utasok számára. Az ez idő alatt kiállított jegyek költségét a Sportfesztivál állja, és amennyiben sikeresen zárul a tesztelés, több városban is „sportos” megállókat helyeznének ki.

Borítókép: Rohonyi D. Iván


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szemétellenes összefogás a „szőke” ...
Négy új trolibuszjárat közlekedik ...
Koronavírusos betegek kezelése – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ