Húsvét, az élet győzelme
Rátalálni Istenre a mindennapjainkban
Rátalálni Istenre a mindennapjainkban
Vissza

Húsvét, az élet győzelme

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, az „ünnepek ünnepe” (sollemnitas sollemnitatum). Idén a koronavírus-járvány miatt igen sajátságos, különleges lesz a húsvétunk, lehetőséget nyújtva arra, hogy rátaláljunk a mindennapjainkban jelenlévő Istenre.

Borítókép: A keresztút stációit bemutató hímes tojások a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumban (fotó: MTI/Sóki Tamás)

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe. Időpontja a 325-ben tartott első niceai zsinat döntése értelmében a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap (azaz március 22. és április 25. közé eshet), ehhez igazodik az egyházi év valamennyi változó idejű, úgynevezett mozgó ünnepe.

A keresztény ünnep az ószövetségi pászka ünnepéből nőtt ki, ennek az előképnek a keresztény tanítás szerinti beteljesedése Jézus Krisztus átmenetele a halálból a feltámadott életre. Ez a világosság győzelme a sötétség, az élet győzelme a bűn és halál fölött, amiben egybefonódik a kereszthalál és a feltámadás.

Az alábbi linkre kattintva az erdélyi történelmi egyházak vezetőinek – Kovács Gergely gyulafehérvári római katolikus érsek, Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök, Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus-lutheránus püspök, Kató Béla református püspök – húsvéti gondolatait, pásztorleveleit olvashatják (pdf formátumban).

 


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kormányfő: a szabadban kocogóknak nem ...
Megőrizte veretlenségét a Kolozsvári ...
Úzvölgyi katonatemető - Több százan ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ