Hulladékgyűjtésre buzdít a legújabb internetes őrület
Erdélyben is hódít a #trashtagchallenge
Erdélyben is hódít a #trashtagchallenge
Vissza

Hulladékgyűjtésre buzdít a legújabb internetes őrület

Civilek, a színház, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség diáknapos csapatai, felsőoktatási intézmények, ifjúsági szervezetek, fesztiválok sokasága csatlakozott a legújabb internetes kihíváshoz, a #trashtagchallenge-hez Erdélyben. A közösségi média számos internetes kihívás bölcsője, ezek között találni számos hasznosat, de vannak teljességgel haszontalan, sőt veszélyes kihívások is. A legutóbbi őrület, szerencsére, előbbi kategóriába tartozik: a trashtag nevű kihívás célja különböző szabadtéri területek megtisztítása. A kihívás teljesítéséhez a kiválasztott területről a szemétszedés előtt és után készült képeket kell megosztani valamilyen közösségi médiafelületen, a megosztásban pedig meg kell jelölni, hogy kit szólítunk fel a kihívás teljesítésére, a játékba így egyre többen kapcsolódhatnak be. Kolozsváron, Erdélyben is számos szervezet, csoport, intézmény csatlakozott a világszintű mozgalomhoz egy szebb környezet reményében.

 

SARÁNY ORSOLYA, KISS OLIVÉR

A közösségi médiafelületeken számos kihívás jelent meg az elmúlt években, ezek közül talán az egyik legismertebb a jeges vödör kihívás volt, amikor az emberek jeges vízzel telt vödörrel öntötték nyakon magukat. A kihívást rengetegen teljesítették, a Facebookot elárasztották a vizes, didergős emberek videói, de a lájkvadászatban sajnos a kihívás célja háttérbe szorult: az egészet ugyanis azért találták ki 2014-ben, hogy az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű betegségben szenvedőket segítő ALS Associationnek gyűjtsenek. A kihívás végére több mint 100 millió dollárral támogatták az egyesületet, de az összeg elenyésző a kihívást teljesítők számához viszonyítva.

Kétperces hírnévért mindent

A vizes vödrös kihívást megelőzően is voltak már teljesítendő feladatok, és utána is számos internetes mozgalom látott napvilágot, ezek döntő többsége veszélyes és teljes mértékben haszontalan őrület volt. A kihívást teljesítő nem a társadalmat, környezetet akarta jobbá tenni, a kihívások egyetlen célja a lájkszerzés, az internetes népszerűség növelése volt. Ezért a két perc hírné­vért a fiatalok sok ostobaságot elkövettek, fahéjat, mosóporkapszulát ettek, megtömték a szájukat májvacukorral, égették bőrüket dezodor spray-jel, vagy sóval és jéggel. Ezekkel mindannyian „bátorságukat” bizonyították, így olykor szélsőséges megoldásokkal is próbálkoztak. Ezért nem meglepő, hogy rengetegen megsérültek a feladatok teljesítése közben. A Tide Pod challenge idején, amelynek lényege az volt, hogy a fiatalok mosóporkapszulát egyenek, rengeteg gyerek kórházba került, míg a mosóporgyártóknak kampányban kellett tájékoztatnia őket arról, hogy a tisztítószerek nem ehetők. A tavalyi sláger, a Shiggy-kihívás is számos balesetet okozott, ekkor mozgó autóból kiszállva, majd a mozgó autó mellett haladva kellett táncolni Drake In my feelings című számára.
Persze voltak kevésbe veszélyes kihívások, mint a manöken challenge, a Harlem Shake, vagy éppen a Charlie Charlie-kihívás – ebben a fiatalok két ceruzával idéztek meg szellemeket. Ezek legalább olyannyira haszontalanok voltak, mint a mosóporevés, de legalább veszélyteleneknek és rendkívül szórakoztatónak bizonyultak.

A kihívást elindító Reddit-poszt

Kihívás az „unatkozó fiataloknak”

Mindezeket meglovagolva új kezdeményezés indult útjára idén márciusban a Reddit nevű közösségi weboldalon, ismeretlen felhasználó két képet osztott megy egy srácról, az egyiken nagyon szemetes terület látható, a másodikon már ugyanaz a terület, megtisztítva. A képhez a megosztó felszólítást is csatolt, arra kérve fel az „unatkozó fiatalokat”, hogy ezt a feladatot teljesítsék. (A kihíváshoz használt hashtag – a #trashtag – azonban nem az ismeretlen redditezőtől származik, hanem a túrázókhoz köthető. A túrázók kezdték el ezt a jelölőt használni 2015-ben, a hashtaggel egy-egy túraútvonal megtisztítását jelezték.)

A #trashtag-kihívás szinte azonnal szárnyra kelt, egy hónap alatt csak az Instagramon több mint 67 ezer bejegyzést láttak el ezzel a hashtaggel, a kihívás Romániában, az erdélyi magyarok körében is tarol. Kolozsváron a KMDSZ-hez tartozó 56 diáknapos csapat, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a helyi Rotaract szedett szemetet, hála nekik megszépült a Fellegvár, a Szamos-part, az OH sportkomplexum, különböző negyedek különböző szegletei. A diáknapos csapatok nemcsak egymást hívták ki, szemétszedésre szólították fel Emil Boc polgármestert, a KMDSZ szakosztályait, más magyar és román ifjúsági szervezeteket, még a Brassói Diákszövetség is bekerült a kihívottak közé. De nemcsak Kolozsvár szépül, Marosvásárhelyen a Vibe Fesztivál, valamint a Marosvásárhelyi Rádió hirdetett meg hétvégére takarítást, a rádió eseményéhez számos helyi intézmény, szervezet, valamint egyesület csatlakozott. 

A Pa-lik csapata a Fellegvárat tette szebbé

„A közösség ereje igazán ütős tud lenni”

Az egyik diáknapos csapat, a Pa-lik múlt vasárnap teljesítette a kihívást, a Fellegvár környékén pár óra alatt tíz 120 literes szemeteszsákot töltöttek meg hulladékkal. – Végre egy olyan próba, aminek látom értelmét, ami ha elterjed, és egyre többen teljesítik, pozitív hatással lehet a környezetünkre. A közösség ereje igazán ütős tud lenni. Mennyivel jobb, hogy most mindenki azért ég lázban, hogy másnak a szemetét összeszedje, mint hogy egy tál jeges vizet magára zúdítson. Örülök, hogy köztéma lett a környezettudatosság, amelyre ezentúl mi is jobban figyelünk, és a politikum is – mondta el megkeresésünkre a Pa-lik csapat tagja, Kádár Kata.

Még tisztábban hagyd, mint kaptad

Tegnap a Sapientia EMTE is szemétszedést hirdetett, őket a Hököl diáknapos csapat „hívta ki”, tudtuk meg Gödri Csilla PR-felelőstől. – A múlt csütörtökön hívtak meg minket a challengre. A feladatot egy hét alatt kell teljesíteni, ezért úgy döntöttünk, hogy a magyar költészet napját hasznosan töltjük a természetben, s összeszedjük a szemetet Gorbó-völgyben lévő volt katonai gyakorlótéren, amit mások hátrahagytak – mondta Gödri Csilla.

Hasonló „értékeket” gyűjtött össze a Sapientia EMTE

Szőnyeg, bumeráng, dísztárcsa, nedves törlőkendő, halászszék, pelenka, terhességi teszt, fogkefe, körömlakk, borotva, gázcső, égett esőernyő, levegőszűrő, felni, frizbi, személygépkocsi maszkja – többek között ezeket gyűjtötték zsákokba. 

– Nem tudom még, kit fogunk kihívni. Valójában mindazokhoz szólnánk, akik kimennek a természetbe: arra kérnénk őket, hogy ne ugyanúgy, hanem még tisztábban hagyják maguk után a helyet. Azaz: legalább egy zsák szemetet szedjenek össze – összegzett a PR-felelős.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ludovic Orban: december 31-éig ...
Ma lép érvénybe az új vasúti menetrend
Mit mondott a román külügyminiszter az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ