Csütörtökön kezdődik az őszi parlamenti ülésszak
Vissza

Csütörtökön kezdődik az őszi parlamenti ülésszak

Csütörtökön kezdi el idei második rendes ülésszakát a szenátus és a képviselőház – közölte az Agerpres hírügynökség. A tanügyi törvény megfelelő változatának az elfogadtatása, a családok támogatása, az energiaár-kompenzáció és a kisebbségi törvény lesznek az RMDSZ parlamenti frakcióinak a kiemelt témái az elkövetkező időszakban.

Az alsóház plénuma csütörtökön 11 órától ül össze. Ezt megelőzően 9 órától a két ház összevont házbizottsága, 9.30-tól pedig az alsóház házbizottsága ülésezik a régi felállásban. A plenáris ülést követően a képviselőház új összetételű elnöksége is megtartja első ülését.

A szenátusnál az elnöki teendőket ellátó alelnök, Alina Gorghiu csütörtökön 9 óra 30 percre hívta össze a házbizottságot. A szenátusi frakciók 10 órától üléseznek, a plénum ülését 11 órától tartják.

A vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelően az ülésszak első napján mindkét ház plénuma megválasztja a házbizottság tagjait – az alelnököket, a titkárokat és a háznagyokat –, az elnök kivételével, akit a törvényhozási ciklus elején választottak meg. 

A parlament őszi ülésszakának kezdete előtt az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciói együttes kihelyezett ülést tartottak Szatmárnémetiben. A következő időszak legfőbb teendője továbbra is a családok biztonságának megteremtése lesz a szövetség számára – számolt be az egyeztetésről Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei képviselője Facebook-oldalán.

„Járvány idején azt mondtuk, hogy nehéz időkben a legfontosabb köteléket kell megvédenünk, mégpedig a családot, és ez hatványozottan így marad most, amikor a szomszédunkban zajló háború komoly gazdasági válságot okozott a régiónkban. Ősszel tehát további családtámogatási jogszabálytervezeteket fogunk a beterjeszteni a parlamentben, olyan intézkedéseket kezdeményezünk és támogatunk, amelyek a családokat, az állampolgárokat védik az emelkedő energiaárakkal szemben” – emelte ki az RMDSZ képviselőházi frakciójának az elnöke.

Ugyanakkor kiemelte: az új oktatási törvény elfogadásakor vigyázni fognak arra, hogy a magyar közösség kisebbségi jogai ne sérüljenek, és Románia mielőbbi schengeni csatlakozását is gőzerővel támogatják.

(Borítókép: Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciói együttes kihelyezett ülése Szatmárnémetiben. Fotó: Csoma Botond Facebook-oldala)


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iohannis a Schengen-csatlakozásról: a ...
Janovics Jenő 150 – ...
Újraválasztották Tompa Gábort az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ