Hivatalosak a jelenléti oktatáshoz való visszatérés szabályai
Kolozsváron még egy ezrelék felett van a fertőzöttség
Kolozsváron még egy ezrelék felett van a fertőzöttség
Vissza

Hivatalosak a jelenléti oktatáshoz való visszatérés szabályai

Megjelent hétfő este a Hivatalos Közlönyben az egészségügyi és az oktatási miniszter közös rendelete, amelynek értelmében, ha egy településen 1 ezrelék alá csökken a fertőzöttségi ráta, az iskolák már másnaptól áttérhetnek a teljes körű jelenléti oktatásra. Ugyanakkor a tanév hátralevő részében a járványhelyzet alakulásának függvényében módosíthatnak majd a hatóságok az egyes települések tanintézetei által alkalmazott forgatókönyveken. Az új szabályozásnak megfelelően Bukarestben már szerdától visszatérhetnek az 5–7-es és 9–11-es osztályok tanulói is az iskolapadokba, mivel hétfőn a fővárosban egy ezrelék alá csökkent a fertőzöttségi ráta. Kolozs megye 81 közigazgatási egységében 47 helységben mértek újabban egy ezreléknél alacsonyabb fertőzési arányt, ami azt jelenti, hogy 108 iskola tanulói folytathatják az osztálytermi oktatást – jelentette ki a Szabadságnak Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes. Kolozsváron viszont, mivel a fertőzési mutató egy ezrelék felett van, még nem léphetett érvénybe a teljes jelenléti tanítás.

Próbálnak igazodni a folyamatosan változó helyzethez, és „minden új szabályozás bevezetésekor a tanulók érdekeit tartják szem előtt – jelentette ki Sorin Cîmpeanu. A tanügyminiszter annak kapcsán nyilatkozott, hogy hétfő este megjelent a Hivatalos Közlönyben az egészségügyi és az oktatási miniszter közös rendelete, amelynek értelmében, ha egy településen 1 ezrelék alá csökken a fertőzöttségi ráta, az iskolák már másnaptól áttérhetnek a teljes körű jelenléti oktatásra.A tárcavezető kifejtette: azok a diákok, akiknek tüneteik vannak, vagy valamilyen ok miatt jobban ki vannak téve a megfertőződés veszélyének, továbbra is távoktatásban vehetnek részt. Hangsúlyozta: a megyei vészhelyzeti bizottságokra bízzák annak eldöntését, hogy milyen mértékben lazítanak a korlátozáson. „Ha a fertőzöttségi ráta huzamos ideig csökkenő tendenciát mutat, nyitva tarthatnak az iskolák. Ha azonban elkezd nőni, elővigyázatosan kell meghozni a döntéseket” – nyomatékosította Cîmpeanu.A tanügyminiszter már másodszor kezdeményezte a hatályos járványügyi intézkedések megváltoztatását annak érdekében, hogy a bukaresti – több mint negyedmilliós – diákság minél nagyobb arányban és minél több ideig vehessen részt személyesen az órákon.

Március végén azért kötötték a vesztegzár elrendeléséhez – az addigi hatezrelékes lakosságarányos fertőzési ráta helyett – a „vörös forgatókönyv” bevezetését, hogy ne kelljen a bukaresti iskolákat az alsó tagozatos kisdiákok és a végzősök számára is bezárni, miután egyértelművé vált, hogy a román főváros is átlépi a hatezrelékes küszöböt.
 
Tekintve, hogy országszerte csökken az utóbbi két hétben diagnosztizált új fertőzéseknek a megyék és települések lakosságához viszonyított aránya, a hárommillió romániai iskolás mintegy 90 százaléka visszatérhetett már a jelenléti oktatáshoz, de a főváros több mint 115 ezer tanulója még nem.

Eddig hetente egyszer (a pénteki adatok szerint) döntöttek az iskolák besorolásának megváltoztatásáról. Az új rendelet, amely hétfő este jelent meg a Hivatalos Közlönyben, lehetővé teszi, hogy a küszöb alá került településeken már másnap megnyissák az iskolákat az 5-7. és 9-11. osztályos tanulók előtt is. A szabályokat csak azért módosították, hogy Bukarestben, ahol csak hétfőn került az egyezrelékes küszöb alá a fertőzési ráta, ne kelljen a következő hétfőig várni a teljes iskolanyitással.

Hétfőtől az iskolaudvaron már nem kötelező a védőmaszk viselése, amennyiben a csúsztatott órakezdéssel a tanintézmények meg tudják oldani, hogy ne keletkezzék zsúfoltság szünetekben. Bukarestben viszont a helyi járványügyi operatív törzs döntése értelmében az iskolák ötvenméteres körzetében – a gyermekekre várakozó felnőttek számára – kültéren is kötelező a védőmaszk viselése.

Mit mond Kolozs megye főtanfelügyelő-helyettese?Kolozsváron, mivel a fertőzési mutató egy ezrelék felett van (1,29 ezrelék), még nem lépett érvénybe a teljes jelenléti oktatás – nyilatkozta lapunk kérdésére Török Zoltán, Kolozs megye főtanfelügyelő-helyettese. Ez azt jelenti, hogy továbbra is csak az elemisták, a nyolcadikosok és tizenkettedikesek részesülnek osztálytermi oktatásban.A főtanfelügyelő-helyettestől megtudtuk: a Kolozs Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) által kedd délben a tanfelügyelőségre eljuttatott, a települések fertőzési mutatóit tartalmazó jegyzékből kiderül: a múlt pénteki helyzethez képest tíz községben jegyeztek változást. Eszerint Apahida, Harasztos, Csucsa, Meregyó, Feketetó, Magyarpalatka, Székelyjó, Magyarszovát és Alsódetrehem községben a sárga forgatókönyvről áttérnek a zöld forgatókönyvre, mivel ezeken a településeken keddig a fertőzési mutató egy ezrelék alá csökkent. A fenti községek iskolaigazgatóit a tanfelügyelőség értesítette a változásról. Ezzel ellentétben Szind községben viszont a zöld forgatókönyvről áttérnek a sárgára, mivel a pénteki 0,45 fertőzési mutató mára 1,36-ra nőtt.  Kolozs megye 81 közigazgatási egységében 47 helységben mértek egy ezreléknél alacsonyabb fertőzési rátát, ez azt jelenti, hogy 108 iskola tanulói folytatják az osztálytermi oktatást. Három településen még három ezrelék feletti fertőzési rátát mértek: Magyarpeterden, Palackoson és Kalotaszentkirályon – nyilatkozta lapunknak Török Zoltán.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL
Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...
Kezdődhet októbertől a vakcinalottó

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Több mint egy tucat település vörös ...
  • Toleranciagyakorlás