Hivatalos: bejelentették az első koronavírus-fertőzéses esetet Romániában (FRISSÍTVE)
Vissza

Hivatalos: bejelentették az első koronavírus-fertőzéses esetet Romániában (FRISSÍTVE)

Horaţiu Moldovan egészségügyi minisztériumi államtitkár szerda este hivatalosan is bejelentette, hogy kimutatták az országban az első koronavírus-fertőzéses esetet.

Egy Gorj megyei páciensről van szó, aki jelenleg már karanténban van. Moldovan az Antena 3 hírtelevíziónak ismerte el, hogy a bukaresti Matei Balş Intézetben elvégzett analízis kimutatta a COVID-19 vírust.

Az ügyben már sajtónyilatkozatot tett Victor Costache egészségügyi tárcavezető és Raed Arafat, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (DSU) vezetője. Ez utóbbi elmondta, a fertőzéssel diagnosztizált férfi hét családtagját már szintén megvizsgálták, és mindenikük tünetmentes, de 14 napig elkülönítik őket. Megnyugtatólag mondta, hogy a szomszédoknak nem kell félniük, hogy a családtagokat  nem szállították egyelőre kórházba.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondták, az olasz állampolgárral (aki korábban járt az országban, február 18-22 között, és hazatérte után diagnosztizálták a betegséggel)  kapcsolatba került a Gorj megyei fertőzött páciens, együtt voltak vadászni is. A most diagnosztizált férfi tünetmentes volt, nem köhögött és nem volt lázas. Raed Arafat elmondta, még este Bukarestbe szállítják. 

FRISSÍTVE (1 óra 7 perc): A Mediafax hírügynökség szerint a romániai fertőzött huszonéves és az olasz állampolgár által birtokolt vendéglőnél dolgozott. Jelenleg ő a romániai „nulladik páciens”. Ugyan elővigyázatosságból nem akartak személyes adatokat elmondani az illetőről, a sajtó rövid időn belül már a férfi házánál filmezett.

FRISSÍTVE (10 óra 21 perc) A fiatalt a bukaresti Matei Balş kórházba szállították és karanténba helyezték, a férfi egyelőre tünetmentes. Azért vettek tőle mintát, mert egyike annak a 44 román állampolgárnak aki a múlt hét végén érintkezésbe került egy 71 éves olaszországi koronavírus-fertőzéses beteggel, akiről kiderült, hogy kórházba kerülése előtt felesége romániai rokonságánál járt látogatóban.

Hét, a romániai férfival egy lakásban élő családtagjánál a koronavírus-teszt negatívnak bizonyult: ők egyelőre hatósági őrizet alatt otthonukban maradnak - közölte Raed Arafat a belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkára.

A Matei Balș járványügyi intézetben további 33 olyan minta ellenőrzése van folyamatban, amelyet az olaszországi beteggel érintkezésbe került román állampolgároktól vettek a hatóságok.

Az egészségügyi hatóságok közlése szerint országszerte 69 embert helyeztek karanténba, 4418-at pedig otthonában szigeteltek el, miután olyan országokból tértek vissza Romániába, ahol már megjelent a koronavírus-fertőzés.

Romániában a vírus olaszországi terjedése váltott ki fokozott aggodalmat. Olaszországban mintegy 1,2 millió román állampolgár él, több mint egynegyedük az ország északi tartományaiban, ahol a legtöbb fertőzést észlelték: Lombardiában 200 ezer, Veneto tartományban pedig 120 ezer román állampolgár él.


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Románia megtámadta az Európai Unió ...
Újraválasztották Vákár Istvánt a megyei ...
Hány fizetett szabadnap jár a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ