Hibrid világunk Hibrid lenyomata
Könczey Elemér munkái költöztek a Bánffy-palota termeibe
Könczey Elemér munkái költöztek a Bánffy-palota termeibe
Vissza

Hibrid világunk Hibrid lenyomata

Mondhatnánk, hogy az örökmozgó világrendben egyre kevesebb az állandó tényező, de az biztos, hogy a meghatározó jelentőségű erdélyi vagy nagyvilági eseményeket, történéseket, jelenségeket (le)követő Könczey-karikatúrákra mindig számíthatunk. A székelyudvarhelyi születésű, Kolozsváron élő és tevékenykedő Könczey Elemér most új formátummal jelentkezett: az alkotó Hibrid című első festészeti tárlata a 13. Kolozsvári Magyar Napok programsorozatának részeként augusztus 13-án, szombaton nyílt meg a Művészeti Múzeumban, a grafikus–karikaturistától megszokott provokatív, társadalomkritikus hangnem pedig a most kiállított, főként vegyes technikával készült munkákról sem maradt le.

A megnyitó kezdetén Lucian Nastasă-Kovács, a Művészeti Múzeum igazgatója elmondta: sokéves barátság fűzi Könczey Elemérhez, karikatúráit régóta ismeri és szereti, de – sok jelenlévőhöz hasonlóan – számára is a meglepetés erejével hatott, hogy a művész újabban festményeket is készít. Az igazgató kiemelte: nagy öröm, hogy nyolc évvel ezelőtti karikatúra-kiállítása után most Könczey Elemér festészeti kiállítása is megtöltheti a Bánffy-palota termeit. 

„Tematikusan és stiláris szempontból is nagyon sokszínű és sokrétű ez a válogatás"

Zakariás Ágota, a tárlat kurátora is csatlakozott a meglepettek táborához, ami a kiállító karikatúrák melletti képzőművészeti munkásságát illeti, de hozzátette: a két világ nem áll egymástól távol. „A kiállítás a Hibrid címet viseli, ugyanis tematikusan és stiláris szempontból is nagyon sokszínű és sokrétű ez a válogatás: ahogy láthatják a templomi üvegfestményeket idéző munkáktól egészen a Basquiat stílusát felelevenítő festményekig nagyon széles a paletta, a közös nevező azonban természetesen a karikatúrákból is ismert kritikus hangnem” – fogalmazott a kurátor. Zakariás Ágota kifejtette: néhány korábbi alkotást leszámítva a most kiállított, popkulturális, politikai és történelmi referenciákat gazdagon felvonultató, többnyire vegyes technikával készült munkák nagyrésze a világjárvány berobbanása után született, Könczey Elemérnek ugyanis ekkor volt végre ideje az elmélyülő alkotómunkára. A Hibrid megnevezés arra is utal, hogy a Bánffy-palota termeiben látható offline rész mellett, magyar és román nyelvű honlap is készült a kiállításhoz, ahol bővebb információk böngészhetők az alkotóról és a tárlat anyagáról – tette hozzá a kurátor.

„A színek talán a legerősebb fegyverei az alkotónak”

Szántai János író beszéde kezdetén megemlékezett a júliusban elhunyt kolozsvári képzőművészről, Lőrincz Gyuláról, aki „bár fizikailag nem lehet velünk, de ha jól körülnézünk – fel, le, jobbra, balra – egész biztos, hogy itt van”. Méltatásához az író Karinthy Frigyes Találkozás egy fiatalemberrel elnevezésű novellájának címét vette kölcsön, hiszen a „lélekben örökifjú” Könczey Elemér – „a magyar nyelvterület egyik legjobb, megkerülhetetlen karikaturistája” – most állt ki első alkalommal a nagyközönség elé „kompakt, vízióra épített festészeti anyagával”, tehát „egy elsőkötetes – vagyis fiatal – kiállítóval és munkáival nézünk farkasszemet”. Szántai János „használati utasítással” is ellátta a közönséget: szerinte ugyanis a kiállított munkák nem engedik magukat egy szempillantás alatt fölfedni, meg kell állni előttük, időt kell szánni a szemlélődésre, mert számtalan irányba elvihetik a nézőt a munkákon talált nyomok. „Ahogy a kép előtt eltöltött idő telik – nem múlik –, úgy telik fel a forma, tömeg, mélység, vonal és színek adta képvilág, majd világkép” – fogalmazott Szántai János, hozzátéve: a színekhez nem ért, de hidegen-melegen ajánlja, hogy figyeljenek oda rájuk a látogatók, mert „talán a legerősebb fegyverei az alkotónak”.

Könczey Elemér az eseményen köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak a tárlat létrejöttéhez. „Annak ellenére, hogy nagyon sok problémát okozott – és valószínűleg fog még ezután is –, köszönettel tartozom ennek a hibrid világnak is, amiben élünk, azért, hogy ezek a munkák létrejöhettek és bízom abban, hogy erőt, témát fog szolgáltatni az elkövetkezendőkben is” – fogalmazott.

Könczey Elemér Hibrid című kiállításának megnyitóján

A kiállításmegnyitó zárásaként több szinten is elmerülhettek a résztvevők a műélvezetben, hiszen a festmények szemlélése közben a hangulatot a Classis együttes tagjai biztosították. Könczey Elemér Hibrid című kiállítása szeptember 3-ig látogatható a Művészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában.

(Borítókép: KMN/Tompa Réka. További fotók: KMN/Tompa Réka és Székely Ákos) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb bölcsődéket építenek
Évadújranéző Nemzetközi Találkozások ...
Elvetették a parlamenti képviselők ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ