Hetven lejjel emelnék a bruttó minimálbért
Vissza

Hetven lejjel emelnék a bruttó minimálbért

A bruttó minimálbér 2230 lejről 2300 lejre való emelését tervezi a kormány 2021-től – közölte az Agerpres hírügynökség. Florin Cîţu miniszterelnök és Raluca Turcan munkaügyi miniszter a bruttó minimálbér emeléséről tárgyalt hétfőn az illetékes országos tanács képviselőivel.

A kormányfő szerint a szakszervezetek és a munkáltatói szervezetek érveit, valamint a jelenlegi gazdasági-társadalmi körülményeket figyelembe véve fognak dönteni a minimálbér emelésének mértékéről.

A kabinet Facebook-oldali bejegyzésben közölte: a szakszervezetek képviselői a minimálbér 2400 lejre való emelését kérték a hétfői egyeztetésen, míg a munkáltatói szervezetek képviselői a minimálbér jelenlegi szinten való befagyasztását követelték a 2021-es év első hónapjaira, mivel számos gazdasági ágazat rendkívül nehéz helyzetbe került a járvány előidézte válság miatt.

Mindezen szempontokat figyelembe véve a kormány az infláció mértékénél nagyobb összeggel, 70 lejjel tervezi emelni a bruttó minimálbért, amely így 2230 lejről 2300 lejre nőne – áll a bejegyzésben, amelyből az is kiderül, hogy az erről szóló határozatot szerdai ülésén fogadja majd el a kormány. Ez azt jelentené, hogy 1346 lej helyett 1386 lejt kap majd kézhez, aki minimálbérben részesül. 

A hétfői megbeszélésen egyezség született arról is, hogy jövő év első felében a kormány és az illetékes szervezetek megállapodásban rögzítik a minimálbér-emelés mechanizmusát a következő négy évre a stabilitás és a kiszámíthatóság érdekében.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ