Hétvégi egészség-dózis a Sétatéren
Vissza

Hétvégi egészség-dózis a Sétatéren

A Sétatéri kaszinó övezetébe várják július 7–9-én 10–20 óra között azokat, akik alapvető egészségügyi ismereteket, újraélesztési és elsősegély-nyújtási technikákat szándékoznak elsajátítani vagy orvosi tanácsokra van szükségük – jelentették be ma azon a sajtóértekezleten, amelyen Mihai Oprea és Dan Cristian Paul két egymást tökéletesen kiegészítő rendezvényről – Hétvége az Egészségért és Újraélesztési Maraton – számolt be.

A SMURD rohammentő-szolgálat alkalmazottja és a Fiatal Orvosok Szervezetének elnöke elmondta: utóbbi rendezvény keretében a lakosság ingyenesen sajátíthatja el az újraélesztési technikákat, míg előbbin az érdeklődők például vércukor szintjüket ellenőriztethetik, pszichológusok, gasztronómiai szakemberek vagy akár gyógytornászok véleményét kérhetik ki különböző kérdésekben, vagy általános jellegű orvosi előadásokat hallgathatnak.

Ugyanakkor a Hétvége az Egészségért keretében 10–15 óra között a páciensek multidiszciplináris megközelítésére helyezik a hangsúlyt, azaz egy személyt több szakorvos egyszerre vizsgál meg például neurológiai vagy ortopédiai, akár bőr- vagy belgyógyászati, szemészeti szempontból. Ezen kívül 15–18 óra között orvosi műhelyeket tartanak a seb kezeléséről, az orvosságok szedéséről, az egyén igényeihez és képességeihez igazított fizikai gyakorlatokról, táplálkozási technikákról. Ezt követőn este héttől a szakemberek közérdekű orvosi témákról tartanak előadásokat.

A rendezvény keretében újszerű technikákat is kipróbálhatnak az érdeklődők, így a művészetek általi kezelést.

Az Újraélesztési Maraton vasárnap, július 9-én zajlik, szintén a Sétatéren. Ennek keretében a SMURD rohammentő-szolgálat orvosai és rohammentősei az újraélesztési technikákat ingyen mutatják be és oktatják a résztvevőknek. A gyorstalpalón egyidőben 2–5 személy vesz majd részt, akiket két orvos/rohammentős tanít, a valós sürgősségi helyzeteket utánzó műhelygyakorlat 20–25 percet tart majd. Ennek keretében kitérnek majd arra is, hogyan kell felismerni egy sürgősségi helyzetet, mi ilyenkor a teendő, hogyan kell riasztani a hatóságokat illetve végrehajtani például a szívmasszást, ellenőrizni és szükség esetén felszabadítani a légutakat.

Bejelentették: ősztől a Kolozs Megyei Tanfelügyelőséggel közösen kísérleti jelleggel az elsősegély-nyújtási technikák elsajátításával kapcsolatos tanfolyamok indulnak. – Sajnos az iskolákban már nem tanítják az újraélesztést és elsősegélynyújtást, bár a szülők és tanárok részéről érkeztek kérések. Ezzel kapcsolatban nincs országos program sem. Azt tapasztaltuk, sok felnőtt nem tudja pontosan, mit kell tennie, amikor tüzet észlel, árvízzel szembesül. Ezeket jó már gyermekkorban megtanulni – nyilatkozta Ion Moldovan, a Kolozs Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) parancsnoka.

Adela Golea orvos szerint a gyermekek már öt-hatéves kortól megtaníthatók például a tájékozódási technikákra. – Játékok segítségével kell megközelíteni a dolgokat. A hatodik osztály után már egymást taníthatják különböző dolgokra. A gyermek fogékonyabb, ha korban hozzá közelebb álló személy tanítja meg valamire. Kevés gyerek annyira öntudatos, hogy sürgősség esetén önállóan telefonáljon. Előbb egy felnőttet keresnek, addig viszont sok értékes perc elmúlik – jelentette ki a sürgősségi osztály (UPU-SMURD) főorvosa. 

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Dana Gârbovant jelölik igazságügyi ...
Külügyminiszteri nyilatkozat a ...
Kávéházakról, törzsasztalokról, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Haáz Sándor: A Kolozsvári Magyar Napok ...
  • Búcsú Rónai Istvántól
  • VIDEÓ - A Szentegyházi ...
  • Felavatták Dávid Ferencnek, az ...
  • Hangulatképek a Kós Károly ...