Hétvégén startol a tizenharmadik Ars Hungarica
Vissza

Hétvégén startol a tizenharmadik Ars Hungarica

Tizenharmadik Ars Hungarica kulturális fesztiváljával a térség magyar közösségét szólítja meg a HÍD - Szebeni Magyar Egyesület, hogy az identitás megőrzésben cseppnyi büszkeségre adjon okot és minél vonzóbb műsorokkal hívja fel a figyelmet a közösségi élmények megélésének fontosságára. Ugyanakkor a fesztivál kiváló alkalom a más nemzetiségűeknek való bemutatkozásra, kulturális értékeink, művészeink, megismertetésére, új barátságok alakulására, régiek ápolására-felelevenítésére.

Az idei rendezvény november 10-én, szombaton 17 órakor gálaműsorral kezdődik a Thalia nagytermében, az est házigazdája Marosán Csaba és Molnos Ibi. A megnyitóbeszédeket Kolozsvár Magyar Gyermekkórusának fellépése követi, szünetben Magyar Termékeket lehet kóstolni az alagsorban. A megnyitón írják alá az együttműködési megállapodást a Területi Művelődési Intézmények Egyesületének – TEMI és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület – EMKE képviselői. A budapesti Vasutas Zeneiskola Pesti Broadway Stúdiójának előadása zárja az első napot, a nagyszebeniek Stephen Schwartz – John-Michael Tebelak – Gebora György ikonikus musicaljét, a Godspellt láthatják. 

November 11-én, vasárnap 11 órakor a budapesti Radóczy Mária tűzzománcművész kiállítását nyitják meg és Álmodni mertem... című kötetét méltatja Demeter László muzeológus a Református Templom Galériájában. 12.30 órakor Zorkóczy Zenóbia Ölelj magadhoz című előadása kezdődik a Szentháromság Római Katolikus Templomban. 17 órakor a 90 éves Dávid Gyula tiszteletére kiadott Corollariumot (megjelent az EMKE és EME kiadásában) mutatja be szerkesztője, Bartha Katalin Ágnes a Nagyszebeni Magyar Kulturális Központban. 20 órakor a Capitala Muzicală nagyszebeni gyermekverseny fellépője, Cojocaru Daria koncertezik a Music Pubban. Utána a kézdivásárhelyi Ego Sum együttes, a Peron Music Tehetségkutató Fesztivál erdélyi győztesei lépnek színpadra ugyanitt, belépő 10 lej.

November 12-én, hétfőn 10 órakor Zorkóczy Zenóbia Zénó az elképesztő madárijesztő című gyermekműsora kezdődik a Thalia kistermében. 18 órakor Szalai Lotti & Nagy Márton (klasszikus gitár), a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia tanulóinak koncertje kezdődik a Thalia kistermében. 20 órakor a magyarországi Balázs Elemér Group jazzkoncertjén lehet részt venni a Music Pubban, belépő 10 lej.

Godspell szombaton – a budapesti Vasutas Zeneiskola Pesti Broadway Stúdiójának musicalje

November 13-án, kedden 18 órakor Kovács Géza Erdélyi városok, Nagyszeben című magyar (második, bővített), román és angol nyelvű kiadásait mutatják be a Nagyszebeni Magyar Kulturális Központban. 20 órakor a magyarországi Gyárfás & Premecz Organ Trió koncertezik az Atriumban, belépő 10 lej.

November 14-én, szerdán 18 órakor Vörös T. Balázs portréfilmjeit vetítik a Nagyszebeni Magyar Kulturális Központban, Csávossy Györgyről, Ütő Gusztávról, Éltes Barnáról és a szentegyházi Daktari autókról. 20 órakor borkóstoló kezdődik, a Farkas Borszaküzlet a Fort Silvan pincészet borait mutatja be a Music Pubban. A magyarországi Chameleon Jazz Band Popcorn! Című műsorával lép fel ugyanitt, belépő: 10 lej.

November 15-én, csütörtökön 10 órakor Gál Orsolya Insomnia című gyermekműsora kezdődik a Thalia kistermében. 11 órakor ugyanitt csokoládékóstoláson lehet részt venni a magyarországi ChocoMe jóvoltából. 18 órakor A magyar gasztronómia kultúrája címmel előadások, bemutatók és kóstolók kezdődnek a Tükörteremben. Ugyanitt Benedekffy Katalin színművésznő, operaénekes operaáriákból, operettekből és népdalokból álló szólóestjét lehet meghallgatni. 20 órakor pálinkakóstoló kezdődik az Atriumban, a Nyárád-menti Csípán pálinkafőzde italait lehet megízlelni. Ugyanitt fellép a magyarországi Zolbert Trió smooth jazz, funk, soul dalaival, belépő 10 lej.

November 16-án, pénteken 10 órakor a HalVirág Bábszínház gyermekműsora kezdődik, a Vert visz veretlent, avagy a róka és a farkas barátsága című mesét adják elő a Tükörteremben. 13 órakor Cătălin Neghină Debulking fucking Dance című könyvét mutatják be a Nagyszebeni Magyar Kulturális Központban.

November 17-én, szombaton 10 órakor Nagyszebeni Találkozó címmel szakmai műsor kezdődik a Nagyszebeni Magyar Kulturális Központban. T. Szabó Csaba történész-régész, a Szebeni Lucian Blaga Egyetem Történelem Tanszékének tanársegéde Nagyszeben szerepéről értekezik az erdélyi régészet történetében. Nagyszeben különösen jelentős szerepet játszott a régészettudomány és muzeológia erdélyi fejlődésében, elsősorban Samuel von Brukenthal régészeti gyűjteménye és Cserni Béla, a város neves szülötte révén. Az előadás az ő történetüket járja körül, felvázolva az erdélyi régészet kalandos történetét és kezdeteit. Toró Tamás brassói városi tanácsos, rendezvényekért és sporttevékenységekért felelős ügyvezető alelnök a közösségi kulturális igényről értekezik. 19 órakor táncház kezdődik a Folker Együttessel a Tükörteremben, táncoktatók: Ürmösi-Incze Hunor és Mária, belépő 10 lej.

November 18-án, vasárnap 11 órakor a magyarországi Halleluja Kamarakórus és a Pachelbel Vonós Kamarazenekar koncertezik a Református Templom Galériában

12.30 órakor a magyarországi Mohai Fagott Trió zenél a Szentháromság Római Katolikus Templomban. 19 órakor a brassói származású, hazánkban igen jól ismert, pop, jazz és reggae műfajokat ötvöző Dalma koncertezik a Gong Színházban. Az énekesnő két kísérőzenésszel érkezik a nagyszebeni koncertre, ahol magyar, román és angol nyelvű dalokat is énekel. A koncertre 20 lejért lehet belépőt váltani.

További részletek a www.szeben.ro/arshungarica honlapon és a #arshungarica Facebook oldalon.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Mi történik a következő fesztiválokkal: ...
Négyen a nagyágyon: Cumikaland
Nyihaha

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Örökballagók
  • Kedves végzősök!
  • Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?