Hétvégén Somes Delivery Szászfenesen, tavaszra eljut Apahidáig
Vissza

Hétvégén Somes Delivery Szászfenesen, tavaszra eljut Apahidáig

Első ízben terjeszkedik Kolozsváron túlra a Somes Delivery rendezvény, amelyet hetedik alkalommal szerveznek meg. A Zöld-Kék Folyosó projekthez tartozó esemény tulajdonképpeni célja a mindennapi életünk részévé tenni a Szamost, ezáltal szorgalmazva-szolgálva a környezetvédelmet, tisztaságot és végső soron a lakosság életminőségét. Szombaton és vasárnap programok lesznek a folyón, a folyópartokon, ideiglenes installációkkal várják az érdeklődőket, viták és javaslatok hangzanak el.

A szászfenesi Somesului, Tineretului utcák környékén, a fenesi strandig terjedő területen szervezi szeptember 4-5-én az első Szászfenesi Somes Deliveryt a MiniMASS Egyesület, a Fenntartható Társadalomért Egyesület (SOS) és a Fenntartható Kolozsvár Egyesület.

A Szamos zöld-kék folyosó projekt távlati célja védett területté alakítani a Szamost és közelebb hozni az embereket a folyóhoz különféle tevékenységekkel, a folyópart átalakításával stb. E projekt részeként a Somes Delivery szászfenesi kiadását szervezik most, októberben lesz a kolozsvári rendezvény, majd 2022 tavaszán az apahidai.

A szászfenesi Somes Delivery installációk térképe 

Szászfenes harminc évvel ezelőtt még csak egy csendes falu volt, majd mikor mintegy 20 évvel ezelőtt Kolozsvár robbanásszerű fejlődésnek indult, Szászfenesen átgondolt általános településfejlesztési terv hiányában és megfelelő infrastruktúrát nélkülözve elszabadult az ingatlanfejlesztés, és kevesebb mint tíz év alatt a falu lakossága a tizenötszörösére nőtt. Míg korábban szinte kizárólag kertes családi házakban éltek a fenesiek, és ha zöldövezetre vágytak, nem parkba, hanem saját kertjükbe mentek, a helységben mára teljes tömbháznegyedek épültek, s a profit vezérelte ingatlanfejlesztésbe megfelelő szélességű utcák, parkolók sem fértek bele, nemhogy zöldövezetek. Ilyenformán Szászfenesnek – amelyet a naponta Kolozsvárra ingázók tízezreinek járművei okozta levegőszennyezés is terhel – és lakóinak Kolozsvárnál is nagyobb szüksége van megfelelő zöldövezetekre, játszóterekre. A hétvégi rendezvény szervezői az eseményre kiválasztott területen elképzelhetőnek tartják a kolozsvári sétatérhez hasonló szászfenesi park kialakítását.

Míg Kolozsváron a Szamos már csak azért sem hagyható figyelmen kívül, mert kettészeli a várost, addig Szászfenesnek az északi határán folyik, a lakóházak mögött, így egyáltalán nincs szem előtt, és a közfelfogásban még 2021-ben is a falu szennyvízcsatornájának, szemétdombjának számít, partjain tekintélyes mennyiségben gyűl az illegális hulladék. A környezetvédők a megoldást a lakosság tudatosításában látják, hiszen ha sikerül a problémákra érzékenyíteni a helybelieket, ha sikerül megláttatni velük a folyóban rejlő lehetőségeket, amelyek kiaknázása jelentősen javítaná életminőségüket, akkor van esély a változásra. A törekvéshez partnerre lelhetnek az új szászfenesi polgármester személyében, aki tavaly őszi megválasztása után egyik első intézkedéseként leállította a tervszerűtlen ingatlanfejlesztések önkormányzati engedélyeztetését és a környezetvédőkhöz hasonlóan egy súlyos és mielőbb megoldandó problémának látja a folyóparti illegális hulladéktárolást.

A Szászfenesi Somes Delivery szervezői meggyőződéssel vallják, hogy ha zöldebb településeket szeretnénk, akkor arra is szükség van, hogy másképpen viszonyuljunk az azokat átszelő folyókhoz, a hétvégi rendezvény ezt a célt szolgálja.

A kihelyezett installációk – portál a lehetséges városra, költők, zenészek performansza, horgászpavilon, világítótorony stb. – fiatal kolozsvári és szászfenesi építészek, művészek, formatervezők pályázaton kiválasztott alkotásai, amelyek mind a Szamoshoz, problémáihoz kapcsolódnak, ötletet, megoldást kínálnak. Szemelvények következnek a rendezvény programjából.

Szombaton 10 órától biciklitúrán vehetünk részt a Sun strand–szászfenesi gát–Gyalu–Szászfenes útvonalon, 11 órától animációs előadás, 12 órától szelektív szemétgyűjtési és feldolgozási műhelygyakorlattal illusztrálnák, miért hasznos a szelektív hulladékgyűjtés és miért rossz a Szamosba és partjaira dobni a szemetet, 12 órától önkormányzati és civil szervezeti képviselőkkel megalakul a Víztanács, 15–20 óra között víziséta, kajakozás a tavon, 18–19 eveződeszkaverseny lesz.

A kisebbekkel is megismertetik a Szamos élővilágát

Vasárnap 8–10 óra között futóversenyt szerveznek a parton, 10:30–12 és 12:30–14 óra között a víz élővilágának felfedezésében vehetünk részt, 10–12 séta a tavon. A rendezvény ideje alatt különféle nyilvános viták, beszélgetéseken vehetünk részt a környezetvédő civilekkel és a hatóságok képviselőivel. Szombaton este Alex HG lemezlovas zárja a napot. Vasárnap 16–20 óra között újrahasznosítással kapcsolatos gyermekfoglalkozások zajlanak, Hartel Tibor környezetvédő, egyetemi oktató (BBTE) műhelygyakorlatot tart.

Bizonyos programokon korlátozott számú a részvétel és előzetes online regisztrációhoz kötött, további részletek a somesdelivery.ro honlapon.

Fotók: somesdelivery.ro


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Emil Boc: Kolozsváron 56 százalékos az ...
Árkossy István kapta a Magyar ...
Elhunyt Venczel Vera színművész

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Io rëggëlt, Iohannis!
  • A bili esete a Hóstáttal
  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd ...
  • Arábia Európában: egy hét a napsütötte ...
  • Tíz év tükre