Hétfőtől éjszakai kijárási tilalom, zárnak a bárok, tiltottak a magánrendezvények
Vissza

Hétfőtől éjszakai kijárási tilalom, zárnak a bárok, tiltottak a magánrendezvények

A szigorító intézkedések alól a beoltottak vagy a Covid-19-en bizonyítottan átesett személyekre nem érvényesek. A negatív PCR vagy antigén tesztet csak a közintézményekben fogadják el. A miséken, istentiszteleteken való részvétel esetén semmilyen igazolást nem kell felmutatni.
 • Éjszakai kijárási tilalom lép hatályba este 22:00 és hajnali 05:00 óra között a településen jegyzett fertőzöttségi aránytól függetlenül. Ez nem vonatkozik azokra, akiket legalább 10 napja teljes körűen beoltottak, vagy átestek a koronavírus-fertőzésen legtöbb 180 napja, illetve akiknek bizonyíthatóan halaszthatatlan dolga van (munkahelyére igyekszik, orvosi ellátásra, gyógyszerre van szüksége, idős beteg vagy kiskorú családtagnak kell segítenie, haláleset miatt kell eljárnia). Ebben az esetben egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot kell felmutatni. A korlátozás nem vonatkozik az átutazókra vagy olyan utasokra sem, akik repülő-, autóbusz- vagy vonatjeggyel igazolni tudják, hogy utazásuk egybeesett a tilalom időszakával.
 • Kivétel nélkül, minden bel-, és kültéri helyszínen, tömegközlekedési eszközön kötelező módon viselni kell a védőmaszkot. A hivatalokban dolgozó alkalmazottaknak is kötelezően maszkot kell hétfőtől hordaniuk, függetlenül attól, hogy hányan tartózkodnak egy légtérben, illetve, hogy be voltak-e oltva, vagy sem.
 • A kereskedelmi tevékenységet lebonyolító, illetve a különféle vendéglátó egységek a település fertőzöttségi rátájától függetlenül este 21:00 és 05:00 óra között zárva tartanak, csak a termékek házhozszállítása engedélyezett. A vendéglők, kávézók a kapacitásuk 50 százalékát kihasználva működhetnek.  
 • A boltokba, éttermekbe, kávézókba, mozikba, valamint bevásárlóközpontokba csak beoltott vagy a betegségen átesett személyek mehetnek be. Kivételt képeznek az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak, amennyiben azok nem bevásárlóközpont területén vannak. Tizenkét év alatti gyermekekre nem vonatkoznak a szigorítások, ha beoltott vagy betegségen átesett személy kíséri őket.
 • Könyvtárak, mozik, fitnesztermek, játéktermek, uszodák, játszóházak, vásárok 30 százalékos kihasználtsággal működhetnek.
 • A szállodák csak beoltott vagy a Covid-19-en átesett személyeket fogadhatnak a kormány pénteken elfogadott határozata értelmében. A negatív teszt nem elég ahhoz, hogy valaki igénybe vehesse a szállásadó helyek szolgáltatásait.
 • A bárok, klubok, diszkók 30 napra bezárnak.
 • Nem szervezhetők sem keresztelők, sem esküvők, sem egyéb jellegű magánrendezvények (workshop, konferencia).
 • Tilos koncerteket, szabadtéri előadásokat tartani, hangversenyekre, színi-, illetve operaelőadásokra csak erre szakosodott intézmény szervezhet, de csak a nézőtér befogadóképességének 30 százalékát lehet elfoglalni.
 • A sporteseményeket nézők nélkül, zárt kapuk mögött lehet megtartani.
 • Miséken, istentiszteleteken kötelező maszkviselés és a 2 négyzetméternyi felület biztosítása személyenként, de itt nem kell igazolni, hogy a résztvevő felvette az oltást, átesett-e a betegségen, vagy van 72 óránál nem régebbi PCR tesztje.
 • A CNSU azt javasolta, hogy a cégek az alkalmazottak legalább ötven százaléka térjen át távmunkára, ahol erre van lehetőség. A közintézményekbe, magántulajdonban levő irodaházakba való belépéskor az oltás és a betegségen átesettség mellett elfogadják a 72 óránál nem régebbi PCR-teszt vagy 48 óránál nem régebbi antigén gyorsteszt eredményét is.
 • A kormány felhatalmazta az oktatási minisztériumot, hogy a teljes iskolai rendszerre érvényes 14 napos vakációt rendeljen el. A kéthetes szünet az iskola utáni tevékenységekre (afterschool) is érvényes, a bölcsődék viszont nyitva maradnak.


 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iskolai Covid-tesztek „kilóra” ...
Továbbra is sok a fiatal munkanélküli
Bepereli Romániát az EB: nem korlátozta ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ