Helyhatósági választások 2020 - Kelemen Hunor: a 2016-os eredményhez hasonlót fogunk elérni
Vissza

Helyhatósági választások 2020 - Kelemen Hunor: a 2016-os eredményhez hasonlót fogunk elérni

Tekintettel arra, hogy Bukaresten kívül nem készültek exit pollok, az urnazáráskor nem kaptunk információkat arról, hogy az erdélyi magyar érdekeltségű települések milyen eredménnyel zárták a vasárnapi önkormányzati választásokat, erről az éjszaka folyamán kerülhettek nyilvánosságra adatok. A 21 órai urnazárás utáni szűk órában keringő hírek Soós Zoltán független magyar polgármesterjelölt győzelmét valószínűsítették Marosvásárhelyen. Ami szinte biztosra vehető, hogy előre tört a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát (USR) a fővárosban, ugyanis több felmérés is Nicusor Dan, a PNL és az USR által támogatott független jelölt 47 százalékos győzelmét mutatta a hivatalban lévő Gabriela Firea szociáldemokrata (PSD) főpolgármesterrel (39 százalék) szemben. Romániában a rendszerváltás óta most volt a legalacsonyabb, 46 százalékos a részvétel az önkormányzati választásokon, ami egyébként várható volt a járvány miatt. (2016-ban 48,17 százalék)

Ma 22 óra után az RMDSZ szövetségi elnöke rövid sajtótájékoztatón értékelte a helyhatósági választásokkal kapcsolatos adatokat.
Kelemen Hunor elmondta: megköszöni a magyar és román embereknek azt, hogy elmentek szavazni."Románia vírusjárvány közepette szervezte meg a helyhatósági választásokat. Mindemellett a jelenlét nem sokkal marad el a 2016-os voksolásétól. A négy évvel ezelőtti adatokhoz képest a magyar részvétel valamivel alacsonyabb, ám van néhány olyan megye, ahol az országos fölött van a részvételi arány: Maros, Bihar és Szilágy megye. Ugyanakkor az országos átlagot megközelíti Szatmár megye” – nyilatkozta a szövetsége elnök.

Kelemen Hunor hozzátette: a 2016-os eredményhez hasonlót fog elérni az RMDSZ.

Értékelése szerint nehezebb volt a mozgósítás azokon a településeken, ahol csupán egy jelölt volt.  

„Maros megyében például 17 településen ez volt a helyzet. Ebből 16 olyan település, ahol csak RMDSZ-es jelölt volt” – jegyezte meg Kelemen Hunor.►Este 8 óráig a szavazásra jogosultak 44,54, százaléka adta le voksát, kevesebb mint két százalékkal maradva el a 2016-os részvételről (46,24 százalék), Kolozs megyében 20 óráig a szavazásra jogosultak 41,2 százaléka voksolt (2016-ban 42,39 százalék)

►Vasárnap 18 óráig a szavazásra jogosultak 38,16 százaléka adta le voksát a helyhatósági választásokon. 2016-ban ez az arány 39,1 százalék volt. Kolozs megye: 35,45 százalék (35,38 százalék 2016-ban)

Hegedüs Csilla: A magyar részvétel még mindig elmarad az országostól

 A Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint 30,9 százalékos volt az országos részvétel 16 órakor, ez enyhén elmarad a négy évvel ezelőtti önkormányzati választásokhoz képest. Becsléseink szerint a magyar részvétel még mindig elmarad az országos részvételtől, 28,8 százalékra becsülhető, ez a lemaradás magasabb mint 2016-ban. Számottevő a lemaradás a székelyföldi megyékben, Kovásznában 25,9 százalékos, Hargita megyében pedig 27 százalékos a részvétel. Szilágy megyében és Bihar megyében pedig továbbra is számottevő a lemaradás a magyar településeken. Marosvásárhelyen 5 000 választóval kevesebben mentek el, mint négy évvel ezelőtt, különösen alacsony a választási kedv a fiatalok körében, hiszen csupán 16 százalékuk járult az urnákhoz 16 óráig, azonban aki változást akar, nem elég likeolni, hanem el kell menni szavazni is!

Rendellenességek , csalások 

Komolyabb rendellenességről nem érkezett jelentés, a belügyminisztérium szóvivője azonban vasárnapi délelőtti sajtóértekezletén arra hívta fel a választók figyelmét, hogy ezer lejes bírságot kockáztat az, aki lefényképezi vagy lefilmezi szavazatát. Az urnanyitás óta 318 bejelentés érkezett a szavazási folyamattal kapcsolatos esetleges törvénytelenségekről – közölte vasárnap kora délután Monica Dajbog belügyi szóvivő. Hozzátette: a 318 bejelentésből 119 bejelentés alaptalannak bizonyult, 111 esetben még folyik a kivizsgálás. Közlése szerint 54 esetben kihágást állapítottak meg, amelyekért összesen húsz írásbeli figyelmeztetést és 35 bírságot róttak ki 38 000 lej összértékben. Ugyanakkor 37 esetleges bűncselekményre vonatkozóan is érkezett bejelentés. A panaszok többsége választási propaganda folytatásával, a szavazólap lefényképezésével vagy lefilmezésével, a választók befolyásolására tett kísérlettel kapcsolatos – mondta a szóvivő. Több helyen pénzt ajánlottak fel szavazatért cserében, de jeleztek olyan esetet is, hogy a szavazólapok már le voltak pecsételve.

►Vasárnap 16 óráig a szavazásra jogosultak 30,94, százaléka adta le voksát a helyhatósági választásokon. 2016-ban ez az arány 31,7 százalék volt. Kolozs megyében 28,02 százalékos a részvétel, ami meghaladja a 2016-ban ugyanebben az időintervallumban regisztrált 27,9 százalékot.  

Biztonságos a szavazás

Csoma Botond, az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje is közölte. a szavazás biztonságos volt. „Arra kérem Önökent, hogy menjenek ma el szavazni, hiszen fontos az, hogy kik vezetnek bennünket a következő négy évben. Fontos az, hogy olyanok kerüljenek vezető pozícióba, akiket ismerünk, akiben megbízunk, akikről tudjuk, hogy képviselni fogják közösségünk érdekeit. Hajrá Kolozsvár!” – hangsúlyozta az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke.

„Azért szavaztam, hogy a Kolozs megyei magyarság megkerülhetetlen legyen! 

Azért szavaztam, hogy Kolozs megye és Kolozsvár tovább fejlődjön. A szavazás biztonságos volt, nem volt sor. Mindenki menjen el ma szavazni!“ – üzente Vákár István, az RMDSZ Kolozs megyei tanácsosjelöltje, miután leadta a szavazatát.  

“Ha odafigyelünk, és betartjuk a közegészségügyi rendelkezéseket, nem vállalunk nagyobb rizikót egy bevásárlásnál, vagy bármely hétköznapi tevékenységnél” – hangsúlyozta dr. László Attila. Az RMDSZ szenátorának az volt a tapasztalata, hogy az emberek fegyelmezetten szavaztak, betartották a közegészségügyi rendelkezéseket: viselték a maszkot, tartották a távolságot, fertőtlenítették a kezüket. Ugyanakkor a választás lebonyolítói is megtettek mindent annak érdekében, hogy a szavazás biztonságos legyen – mutatott rá a politikus. “A legfontosabb feladatunk, hogy ma megerősítsük a helyi és megyei képviseletünket, ezért menjünk el minél többen szavazni” – nyomatékosított az RMDSZ szenátora.

►14 óráig a szavazásra jogosultak 23,71 százaléka adta le voksát a helyhatósági választásokon. 2016-ban ez az arány 24,9 százalék volt. Kolozs megyében ez az erány 21,85 százalék.

► 12 óráig összesen 2.870.898 választópolgár, azaz a szavazásra jogosultak 15,69 százaléka adta le voksát a helyhatósági választásokon - közölte a Központi Választási Iroda (BEC). 2016-ban ez az arány 16,5 százalék volt. Városon 1.346.073, vidéken 1.524.825 választópolgár járult az urnákhoz. Kolozs megyében a választók 14,35 százaléka járult az urnákhoz.
 

Kelemen Hunor: menjünk voksolni, a szavazás biztonságos

Kelemen Hunor a folytonosságra, az építkezésre és a fejlődésre szavazott a vasárnapi helyhatósági választáson. Az RMDSZ elnöke szülőfalujában, Csíkkarcfalván adta le voksát.

„Azért is szavaztam, hogy legyen folytonosság Hargita megyében, és az életminőséghez szükséges feltételeket javítani tudjuk. Fontos, hogy közösségeinkben ezután is legyen rend. Szükségünk van erre, miközben az országban káosz uralkodik!” – idézte Kelemen Hunort az RMDSZ közleménye.

A szövetségi elnök ugyanakkor arra kérte a romániai magyar embereket, éljenek szavazati jogukkal, és menjenek el voksolni azzal a tudattal, hogy a szavazás biztonságos, ennek semmiféle kockázata nincs.

Kelemen Hunor rámutatott: az elmúlt években a romániai magyar emberek mindig akkor tudtak eredményeket elérni, amikor egységesek és szolidárisak voltak egymással.

„Mutassunk egységet ma is, csak így vagyunk erősek! Ne dőljünk hátra, legyünk szolidárisak. Akkor is menjünk el voksolni, ha a magyar polgármesternek nincs kihívója településünkön, hiszen az egész megye sorsa múlhat most a szavazatunkon” – nyomatékosította.

Délelőtt 10 óráig országos viszonylatban a szavazatra jogosult állampolgárok 7,64 százaléka adta le voksát. Négy évvel ezelőtt ez az arány 7,93 százalék volt. Kolozs megyében 7,28 százalékos volt a részvétel.

A szavazásra jelentkező valamennyi állampolgár négy szavazólapot kap: egyet a polgármesterjelöltekkel, egyet a helyitanácsos-jelöltekkel, egyet a megyeitanácsos-jelöltekkel és egyet a megyeitanácselnök-jelöltekkel. 

A COVID-19-világjárvány miatt új szabályok szerint zajlik majd a szavazás, a választópolgároknak be kell tartaniuk bizonyos óvintézkedéseket az új koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében.

A helyhatósági választásokon a választások napjáig (szeptember 27-e is beleértendő) a 18. életévüket betöltött román állampolgárok szavazhatnak, akiktől nem vonták meg ezt a jogot jogerős bírói ítélettel; szavazhatnak még azok az uniós állampolgárok is, akiknek Romániába szól a lakhelyük vagy tartózkodási helyük.

Az önkormányzati választásokon az állampolgárok csak abban a községben vagy városban élhetnek szavazati jogukkal, ahol a lakhelyük vagy állandó tartózkodási helyük van.

A választópolgárok csak annál a szavazókörzetnél voksolhatnak, amelyhez lakcímük alapján tartoznak, és amelynek az állandó választói névjegyzékén szerepelnek.

A Központi Választási Iroda (BEC) szerint azok a választópolgárok, akik legkésőbb szeptember 4-éig cseréltek lakcímet, és kérték a választói névjegyzékbe való felvételüket tartózkodási helyük címének alapján, csak annál a szavazókörzetnél voksolhatnak, amelyhez a személyi igazolványukban megjelölt tartózkodási hely címe alapján tartoznak, és pótlistára kerülnek, amennyiben nem igényelték az állandó választói névjegyzékbe való felvételt.

Az állampolgárok a következő, a román állam által kibocsátott, a szavazás napján érvényes személyazonosító okmányok valamelyikének felmutatásával voksolhatnak a vasárnapi választáson: személyi igazolvány, elektronikus személyi igazolvány, ideiglenes személyi igazolvány, diplomata-útlevél, elektronikus diplomata-útlevél, szolgálati útlevél, elektronikus szolgálati útlevél, katonai szolgálati igazolvány.

Azok a választópolgárok, akiknek a személyi igazolványa március 1-je és szeptember 27-e között veszítette érvényességét, szintén voksolhatnak ennek felmutatásával.


 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szemétellenes összefogás a „szőke” ...
Négy új trolibuszjárat közlekedik ...
Koronavírusos betegek kezelése – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ