Zajlik az EPP tisztújító kongresszusa Zágrábban (FRISSÍTVE NYILATKOZATOKKAL)
Vissza

Zajlik az EPP tisztújító kongresszusa Zágrábban (FRISSÍTVE NYILATKOZATOKKAL)

Elkezdődött az Európai Néppárt (EPP) kongresszusa Zágrábban, ahol új elnököt és alelnököket választ az ernyőszervezet – számolt be Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője.

A következő két napra számos találkozót szervezünk az Európai Unió és az EPP vezető politikusaival azért, hogy az erdélyi magyar közösség terveiről beszámoljunk, és gondjaira közösen keressünk megoldásokat. A kongresszus minden fontos pillanatáról beszámolunk az RMDSZ Facebook-oldalán” – közölte a kulturális ügyvezető alelnök.Vincze Loránt közölte: az EPP határozatot fogadott el a demográfiai kihívásokról és a vidéki élet támogatásáról.„Az erdélyi magyarság számára ez kiemelten fontos téma, ezért az RMDSZ javaslatára bevittük a határozatba azt, hogy az Európai Néppárt kiemelten támogassa a nyelvi és kulturális örökség megerősítését, hasznosítását a vidéken. Ez tartja otthon a fiatalokat, ez erősíti meg a magyar vidéket is” – hangsúlyozta az RMDSZ EP-képviselője.

Winkler Gyula, az EP képviselője tájékoztatott, hogy Zágrábban részt vettek az SME Europe tanácskozásán, amely a kis és közepes vállalkozások digitalizációjáról szólt.

„Digitális világban élünk, ahol a határon átnyúló lehetőségeket ki kell használni, nekünk az a feladatunk és célunk, hogy ebben segítséget nyújtsunk a hazai kis és közepes vállalkozásoknak. Itthon is vannak jó példák, ilyen a székely termék mozgalom vagy a Digitális Székelyföld kezdeményezés, amelyeket mind-mind támogatni kell. Ennek érdekében azt szorgalmazzuk, hogy az Európai Néppárt elképzelései a következő időszakban konkrét szakpolitikákká változzanak az Európai Unió szintjén” – nyilatkozta az RMDSZ-es politikus.

Az RMDSZ küldöttségét Kelemen Hunor vezeti a két napos zágrábi kongresszuson.

Az EPP elnöki tisztségére az egyetlen jelölt Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök, az Európai Tanács elnöke. A tíz alelnöki posztra többen pályáznak, köztük Siegfried Mureşan román politikus.

- Ezen a kongresszuson el kell érnünk azt, hogy az Európai Néppárt határozottan foglaljon állást abban, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban ne csökkenjenek a támogatások. Mi nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy kevesebb pénzből gazdálkodjunk, ugyanis ennek Kelet-Közép Európa lenne a vesztese - mondta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.Ugyanakkor Borboly Csaba, a Régiók Bizottságának (CoR) tagja hozzátette: a grémium tagjai is részt vesznek az európai jogalkotási folyamatban, és a legfontosabb céljuk az, hogy közelebb hozzák az uniós döntéseket az emberekhez. - Ma a fiatalokról beszéltünk, munkahelyekről, vállalkozókról, lehetőségekről. Ezeken a területeken Románia nem tesz eleget! Úgyhogy bízom benne, hogy az Európai Néppártban olyan megoldásokat találunk, amelyek élhetőbb jövőt biztosítanak a fiatal generációnak itthon, Erdélyben! - hangsúlyozta a politikus.

A kongresszusról a küldöttségvezető is nyilatkozott.

- A zágrábi kongresszuson az Európai Néppárt több vezető politikusát is arra kértem, hogy támogassa a Minority SafePack európai polgári kezdeményezésünket. Nem kellett sokat győzködnöm Antonio Tajanit, aki az előző ciklusban volt az Európai Parlament elnöke. Antonio régi partnere Szövetségünknek, olyan befolyásos vezető, aki nyitott az őshonos kisebbségek ügye iránt. Ő pontosan látja azt is, megtapasztalta, hogy a dél-tiroli modell a többség-kisebbség viszonyának rendezése mellett gazdasági növekedést és stabilitást is hozott, ami jó a többségnek és jó a kisebbségnek is. Köszönöm, Antonio, hogy mellettünk állsz ebben a menetelésben! - mondta az RMDSZ szövetségi elnöke, Kelemen Hunor.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Indulhat a háztartási gépek ...
Bölcs diákok: középpontban a Föld ...
Erdélyi magyar kutatók saját ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Pozitív emberek pozitív teszttel, ...
  • Országos jelentőségű lelet ...
  • Frankenstein-horror
  • Elhunyt Angi István zeneesztéta
  • Hosszú járvány lesz: 3 év kell a ...