Hazacsábítanák dolgozni a kincses városból a fiatalokat
Számos kedvezményt kapnak a munkába álló friss diplomások
Számos kedvezményt kapnak a munkába álló friss diplomások
Vissza

Hazacsábítanák dolgozni a kincses városból a fiatalokat

A fiataloknak Kolozsvár szinte mindent képes megadni, hiszen nemcsak kiváló egyetemekkel kecsegtet, de változatos szórakozási, kulturális programoknak, remek fejlődési lehetőségeknek, és a jól fizető állásoknak köszönhetően kiszámítható jövőképet is kínál az itt lakóknak. Ilyen „felhozatallal” pedig könnyen ide csábíthatja a pályakezdőket, maradásra bírhatja a friss diplomásokat. Ám nemcsak Kolozsvár bővelkedik jó állásokban, amelyekhez versenyképes bérezés és extra szolgáltatások járnak, az ország más régióiban is találni kiváló munkahelyeket, vonzó juttatásokkal. Ilyen régiók mutatkoztak be tegnap a kincses városban, A városod hazavár! című állásbörzén. Hargita, Bihar, Kovászna és Szatmár megyei cégek több mint 200 állásajánlattal ösztönözték a fiatalokat a szülővárosukba való hazaköltözésre. Arra voltunk kíváncsiak, a munkaadók szerint miért érdemes elhagyni Kolozsvárt.

 

Lassan véget ér az egyetemi tanévet záró nyári vizsgaidőszak, júliusban a végzős hallgatók is megvédik diplomamunkáikat, így ismét több tízezer frissen végzett fiatal „szabadul” a munkaerőpiacra. Ezek a fiatalok, akik alig egy hónapja énekelték a Gaudeamust fekete talárban a ballagásukon, könnyűszerrel találnak kedvükre való állást Kolozsváron, amely nemcsak hogy jól fizet, de jó munkaprogramot, extra szolgáltatásokat – rugalmas munkaidő, otthoni munka, sportbérlet, buszjegy stb. – is kínál a friss diplomásoknak.
Ám hasonló csábító ajánlatokkal nemcsak Kolozsvár kecsegtet, jó munkalehetőségek, kiváló bérezéssel az ország más pontjain is várják a fiatalokat. Ilyen cégek mutatkoztak be tegnap a BT Arénában szervezett A városod hazavár! című állásbörzén. A Hargita, Kovászna, Bihar és Szatmár megyei munkáltatók azt bizonyították be, hogy bizony más városokban is könnyűszerrel lehet boldogulni.

A friss diplomások kiváltságai

Az állásbörzén jelen volt a Bihar Megyei Foglalkoztatási és Munkaerő-elhelyezési Ügynökség is. Delia Florian, az ügynökség egyik munkatársa arról tájékoztatott, hogyan járjanak el a frissen végzett hallgatók, ha munkába állnának. – Nagyon sok Kolozsváron tanuló fiatal az egyetem befejezése után ugyanitt kezd dolgozni, de sokan vannak, akik otthon, szülőváro­sukban vállalnak először munkát. És ez alól a Bihar megyei fiatalok sem kivételek – közölte Delia Floria. Mint mondta, a hazatérő fiatalokat tárt karokkal és számos munkalehetőséggel várják, rengeteg területen keresnek munkavállalókat, asszisztenstől kezdve a villamosmérnökig. 
– Bihar megyében nagy a munkaerőhiány, főleg a képzett munkaerőt, a felsőfokú végzettséggel, speciális képzettséggel rendelkezők iránt nagy a kereslet. És egyre több emberre van szükség, hiszen a megye ipari parkjai egyre bővülnek, terjeszkednek – mesélte az ügynökség munkatársa, majd hozzátette: a frissen végzetteknek rengeteg kedvezményt biztosít az állam munkába állás esetén. Delia Floria arra biztatta a fiatalokat, hogy az egyetem elvégzése után mihamarabb regisztrálják magukat valamely megyei foglalkoztatási és munkaerő-elhelyezési ügynökségnél. A regisztrációt követően jogosultak lesznek a 250 lejes havi munkanélküli segélyre, és az ügynökség segít nekik munkát találni, az álláskeresés ideje alatt a fiatal ingyenes tájékoztatókon, szakmai eligazításokon, kurzusokon vehet részt. 
– Ha a felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatal az államvizsga-dolgozat megvédését követő 60 napban munkába áll, 1500 lejes bónuszt kap. Ha ennyi idő alatt nem sikerül állást találnia, további hat hónapig kaphatja a 250 lejes munkanélküli segélyt. Ha a fiatal a bejelentett lakhelyétől több mint 50 km-re talál munkát és emiatt albérletbe kell költöznie, áthelyezési pótlékra is jogosult. Ezt a pótlékot három éven keresztül kaphatja, és a lakhatási költségek 75%-át fedezheti belőle, igaz az összeg nem haladhatja meg a 900 lejt havonta – sorolta a kedvezményeket Delia Floria.
Mindezekre azonban csak azok a fiatalok jogosultak, akik bejelentkeztek a megyei foglalkoztatási és munkaerő-elhelyezési ügynökségeknél – hangsúlyozta.

Ha Nyugatra mennél, állj meg Nagyváradon

…invitálta a fiatalokat Pető Dalma-Csilla, a Bihar-Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány aligazgatója, nagyváradi önkormányzati képviselő. – Helyi vezetőként fontosnak tartom, hogy a fiataljaink hazajöjjenek. Bihar megye egy fejlődő megye, amelyben állandó fejlesztések, pályázatok, határokon átívelő EU-s programok valósulnak meg, így nagyon sok lehetőséget biztosít a munkavállalóknak – mesélte. – Nagyvárad esete kedvező, mert ott is több egyetem működik, viszont versenyképes cégek és versenyképes fizetések kellenek ahhoz, hogy megtartsuk a fiatalokat – hangsúlyozta Pető Dalma-Csilla. Majd hozzátette, Bihar megyében tényleg alacsonyak a fizetések, viszont ott is vannak olyan munkaadók, amelyek kiemelkedő bérezést tudnak biztosítani. 
– Most nagy cégekkel jöttünk a börzére, hogy bemutassuk, vannak Bihar megyében is olyan cégek, amelyek megfelelő, akár nyugati színvonalú fizetést tudnak ajánlani. Lassan-lassan felzárkózunk mi is a nyugatiakhoz, sok előnyünk van, amelyeket egyre jobban ki tudunk használni – mondta. Arról is kérdeztük, hogy szerinte a jó fizetésen kívül mi kell ahhoz, hogy a fiatalok itthon maradjanak. Pető Dalma-Csilla szerint tudatosítani kellene bennük azt, hogy a munkaerőpiac megváltozott, rengeteget javultak a körülmények, a munkaadó nem használja ki a munkavállalót, a munkaszerződések már a valódi adatokat tartalmazzák stb. Ilyen körülmények között pedig már szinte értelmetlen Nyugatra vándorolni. – Ha valaki mégis Nyugatnak indul, álljon meg nálunk, mielőtt elhagyná az országot – jegyezte meg.

Nő az állami munkahelyek iránt érdeklődők száma

Csilip Árpád egy éve vezeti a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökséget, a csíkszeredai fiatalnak egyik fő célkitűzése, hogy minél több kortársát győzze meg arról, hogy jó a városban maradni, vagy jó a városba visszaköltözni. – Szerintem Hargita Megye Tanácsa és Fejlesztési Ügynöksége nemcsak beszél a fiatalok itthon tartásának fontosságáról, hanem tesz is ezért: egyre több pályakezdő állást ír ki, és egyre több népszerűsítő tevékenységet szervez azzal a céllal, hogy a fiatalokat hazahívja. Úgy gondolom, a közintézményekben való állásvállalás egyre népszerűbb a fiatalok körében, mert rájöttek arra, hogy nemcsak kiemelkedő fejlődési lehetőséget biztosít a közszféra, hanem jó bérezést és kiváló kapcsolati tőkét is. A kapcsolati tőke a mai világban pedig rendkívül fontos, ebből a tőkéből tudunk építkezni, ebből tudunk jövőt, munkahelyet teremteni itthon, szülőföldünkön – hangsúlyozta Csilip Árpád. Mint elmondta, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének összesen hat programja van, ezek egyike a fiatalok itthon maradásra ösztönzését célozza. A program által start-upokat, induló vállalkozásokat segítenek, támogatják őket pályázatok és üzleti terveket írásában, árajánlat-keresésben, de segítik a fiatalokat a munkahelykeresésben is. 
– Kedden is sikerült például egy Angliából hazaérkező, csíkszenttamási fiatalembernek munkát találni. Ezek a pozitív visszajelzések megerősítik bennünk azt, hogy a munkánknak van eredménye, és érdemes ezzel foglalkozni. Eddig, ha egy fiatal hazaköltözött nem kapott ilyen jellegű segítséget, az, amit mi nyújtunk hiánypótló – tette hozzá.

Multik Szatmáron

Természetesen nemcsak a közszféra képviseltette magát a börzén, nagyon sok magáncég, vagy éppen multinacionális cég keresett magának friss munkaerőt. Ilyen cég a Dräxlmaier Group szatmárnémeti kirendeltsége is, a több mint 20 országban 60 telephellyel rendelkező vállalat 70 ezer embert foglalkoztat világszerte. Romániában öt kirendeltsége van, ezek közül a legnagyobb a Szatmárnémeti, 4000 alkalmazottal. A cég luxus kategóriájú autókat gyártó cégeknek szállít komplex kábelkötegeket, központi elektromos és elektronikai alkatrészeket, belső elemeket, valamint elektromos autókhoz akkumulátor rendszereket.
– Büszkék vagyunk arra, hogy mi vagyunk a megye legnagyobb magán munkaadója. Azért jöttünk ide, hogy a fiatalokat hazacsábítsuk, és megmutassuk, van is miért hazaköltözzenek – közölte Ionuţ Ţuţuraş, a cég egyik munkaerő-toborzója. – Számos állásajánlattal érkeztünk, közgazdászokat, projektmenedzsereket, de logisztikai szakembereket is keresünk, és több pályakezdő állásunk is van. Harmadik alkalommal veszünk részt az állásbörzén, eddig mindig nagy sikere volt, számos friss diplomás tért haza Szatmárra – tette hozzá.
A fejvadász kiemelte, Szatmár megye is munkaerőhiánnyal küszködik, pedig rengeteg lehetőséget biztosít. – Sok cég van Szatmáron, főleg autóipari cégek, amelyek rengeteg állást írnak ki. De nemcsak ezeknél keresik a munkaerőt, újabb és újabb projekteket kap a megye, így újabb és újabb emberekre van szükség, hogy ezeket megvalósítsa. Szatmár is jó munkahelyeket kínál, fejlődési lehetőséggel – emelte ki.

Még mindig jobb Kolozsvár

Egy, állásbörzén keresgélőt is kifaggatunk. Tibi már több éve él Kolozsváron, ahol tanul és dolgozik is egyszerre, de nem zárkózik el attól, hogy hazaköltözzön Sepsiszentgyörgyre. – Úgy gondolom, hogy még mindig jobb Kolozsváron dolgozni, és kipengetni havonta a busás albérletet, mint hazaköltözni. Kolozsváron nagyon jók a fizetések, és rengeteg lehetőség van a fejlődésre, szakmai és személyi szinten is. Persze Szentgyörgynek is megvannak a maga előnyei, a család közelsége, sokkal élhetőbb város, mint Kolozsvár, és az, hogy Brassó is nagyon közel van, még csábítóbbá teszi. Viszont ameddig egy otthoni cég nem tud 4000 lejes fizetést ajánlani, addig nekem nem éri meg hazaköltözni. Arról nem is beszélve, hogy otthon azért kevesebb fejlődési lehetőségem lenne.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Amikor kinő a zöld a tetőn: közösségi ...
Megszavazták a pénzügyminiszter elleni ...
Sporthírek röviden

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ