Havi három lejjel, éves szinten 36 lejjel nő a villanyáram ára
Vissza

Havi három lejjel, éves szinten 36 lejjel nő a villanyáram ára

„A villanyáram árának mintegy 8 százalékos növekedése országos átlagot jelent, vannak régiók, ahol a drágulás üteme eléri a 15 százalékot, máshol azonban csak 5 százalékos, s van, ahol csökkent. Összességében véve havi 3 lejről van szó, évi 36 lejről” – nyilatkozta hétfőn Niculae Havrileț.

Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) elnöke szerint a piaci árcsökkenés nem látszott meg kellőképpen a lakossági villanyszámlákon, még mindig látunk a szolgáltatók által kialkudott árnál kisebbeket. Mint magyarázta, ezek a dolgok a termelők és a szolgáltatók közötti megállapodáson múlnak.

Havrileț azt mondja, ez a mostani áremelés „se nem kicsi, se nem nagy”.

Annak kapcsán, hogy milyen mozgások várhatóak a piacon a télen, miután januártól teljesen megszűnik az árszabályozás, Havrileț a háztartási fogyasztásra szánt villanyáram 10 százaléka szabályozott jelenleg, ami „nem releváns, így nem lelsz mérvadó az eltűnése sem”. „Az ár nagyban függ majd attól, hogy a kosárba milyen arányban kerül bele újrahasznosítható energia, ami jelentős csökkenést eredményez, de függ a szolgáltatóktól is, hogy milyen árat tudnak kialkudni a termelőktől” – avatott be az ANRE elnöke.

Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a szakhatóságnak van egy árszámolója, amelynek segítségével minden fogyasztó meg tudja nézni, hogy milyen energiaárak vannak lakóhelyén, és ha egy másik szolgáltató ajánlata jobbnak tűnik, akkor válthat.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Emmy-díj – Tarolt A korona és a ...
Ingyenes vetítésen látható a colectiv a ...
Dragnea egy új párt színeiben térne ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Tízezrek untoldoztak hétvégén ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • JZSUK: évkezdés tükre előtt állva