Hatvan éve szűnt meg a Bolyai Tudományegyetem
Vissza

Hatvan éve szűnt meg a Bolyai Tudományegyetem

Májusban találkoztunk. Több¬¬nyire 16 évesen kezdtük az első évet és 60 éve fejeztük be egyetemi tanulmányainkat a Bolyai (akkor már Babeş–Bolyai) Tudományegyetem Matematika-Fi¬zi¬ka Karán. Velünk mindig siettek. Sokszor éreztük, hogy a ránk mért feladatok meghaladják képességeinket, előzetes ismereteinket. De az egyetem szellemisége, néhány tanárunk gondoskodó figyelme erőt adott a küzdelemre.

SZŐCS JUDIT

„Soha tudományi fegyveredet kezedből le ne tedd”! 

Apáczai Csere János

Nem volt könnyű, hiszen közel százan kezdtük és alig tizenhaton végeztünk. Zavaros idők voltak, 1956, többszörös letartóztatások, koncepciós perek, éjszakába nyúló gyűlések, ártatlan társaink megbélyegzése egyetemről való kizárása céljából. S végül a legnagyobb fájdalom: a Bolyai Tudományegyetem felszámolása. Mi vagyunk az utolsó évfolyam. Tiltakozni nem lehetett. Egy dolgot vállalhattunk: nem tesszük le soha tudományi fegyverünket! Bizonyítunk! 60 év távlatából – önhittség nélkül – állíthatjuk: sikerült.

Mindannyian megálltuk a helyünket, s nem akárhogy! Néda Árpád egyetemi előadásaira nagy tisztelettel emlékeznek tanítványai. Fia, Zoltán folytatja tudományos munkásságát a Babeş–Bolyain, s Tamás a Sapientia Egyetemen. Salló (Néda) Áginak köszönhetően a mai napig megjelenik a Matematikai Lapok magyar nyelven. Sokan kerültek vezető tisztségekbe: Hiripi (Pikó) Ágota, Dombi (Darvay) Márta, Szőcs Judit. Tanárként kivétel nélkül mindenkit díjaztak, elismerésben részesítettek: Klára (Muránszky) Gabriella, Jónás István, Darvay Béla, Muránszky László, Kővári (Lendvai) Zsuzsa, Fonszek (Kóta) Edit, Szilágyi Béla. Mikrokörnyezetükben kiemelt tiszteletnek örvendtek.  Sokan évekig csak román tagozaton taníthattunk. Nem akárhogy. Jámbor (Erdélyi) Erzsébet kolléganőnk mesélte, hogy a ‘90-es marosvásárhelyi események hatására másnap román nemzetiségű tanítványai ünnepi öltözetben jöttek iskolába. Virágcsokorral köszöntötték, biztosítva szeretetükről. Tóth (Szalló) Brigitta szószólója volt a marosvásárhelyi Bolyai-líceumért vívott harcnak.

S mindez nem elég! Nemcsak gyerekeink, de unokáink is azt az erkölcsi tartást viszik tovább, amelyet Bolyai szellemiségnek nevezhetünk. Példaként említem Zsuzsa unokáját, Márk több hazai és  nemzetközi fizika és földrajz verseny sokszoros díjazottja, a napokban Kuala Lumpurban 26 ország diákjai közül ezüstérmet nyert tudományos munkájáért.

60 éve szűnt meg az egyetem! Miért? Ma sem tudjuk. Talán pont ettől a hatástól akartak valakik szabadulni, mely nemzedékekre kihatóan meghatároz egy tartást, egy viszonyulást példaképeinkhez, (hogy csak Radó bácsit vagy Gábos Zoltán professzorainkat említsem), eszményeinkhez és  főleg magyarságunkhoz.

„Az ember akkor lesz ember,

ha átvilágítja mélyéig önmagát,

s a benső világosságból

környezetére sugarat bocsát.”

Weöres Sándor

Bizton állíthatjuk: sugároztunk !


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újból megnyílt az auschwitzi múzeum
Koronavírus - Ehalasztották a ...
Újraválasztották Asztalos Csabát az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ