Hatósági felügyelet alatt folyik Mihai Lucan ellen a vizsgálat, nem tartóztatták le
Vissza

Hatósági felügyelet alatt folyik Mihai Lucan ellen a vizsgálat, nem tartóztatták le

Hatósági felügyelet alatt folyik a vizsgálat Mihai Lucan orvos, fia, Valerian Lucan, illetve a Kolozsvári Urológiai és Veseátültetés Klinikai Intézet adminisztratív igazgatója, Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu ellen, miután a bukaresti törvényszék elutasította a DIICOT letartóztatási javaslatát.

Mihai Lucant, Valerian Lucant és Dan Emil Fofiu-Sânpetreanut előzetes letartóztatási javaslattal állították bíróság elé abban az ügyben, amelyben a gyanú szerint a kolozsvári urológiai intézet javait egy magáncég számára használták fel.

A bukaresti törvényszék ma reggel elrendelte, hogy hármójuk ellen hatósági felügyelet alatt folytatódjon a vizsgálat. A döntést a bukaresti ítélőtáblán lehet megfellebbezni.

Rodica Sanda Baciu, az intézet gazdasági igazgatója ellen ugyanezt az intézkedést már csütörtök este meghozta a törvényszék.

Mihai Lucan orvost, a fiát, illetve Dan Emil Fofiu-Sânpetreanut csütörtök este őrizetbe vette a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT).

Igazságügyi forrásokból úgy tudjuk, a nyomozók 5000 eurót találtak Mihai Lucannál.

Csütörtökön érkezett a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) székházába Mihai Luncan orvos, akit Kolozsvárról vittek a fővárosba, miután szerdán házkutatást tartottak az otthonában.

Ugyanebben az ügyben tegnap a Kolozsvári Urológiai és Veseátültetés Klinikai Intézet adminisztratív és gazdasági igazgatóját, Dan Emil Fofiu-Sânpetreanut és Rodica Sanda Baciut is őrizetbe vették.

A DIICOT tájékoztatása szerint az ügyben a nyomozás egy bűnszervezet ellen folyik, amelyet Mihai Lucan, Valerian Lucan és Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu, a Kolozsvári Urológiai és Vesetranszplantációs Klinikai Intézet alkalmazottai alapítottak, azzal a céllal, hogy az intézet javait felhasználva jogtalan előnyökhöz juttassanak egy céget, a Lukmed Kft-t.

A Kolozsvári Urológiai és Veseátültetés Klinikai Intézetnek a gyanúsítottak állítólag 5 169 406,91 lejes kárt okoztak azzal, hogy anyagi és humán erőforrásokat használtak fel a Lukmed által működtetett magánklinika számára. A magánklinikán műtött betegeknek ugyanakkor sokkal olcsóbban intézték az intézetbe történő beutalást, mint a szabályok szerint kellett volna. A magánklinika emellett az intézet egy modern, a rák különböző formáinak kezelésére használatos orvosi eszközét is használta.

A DIICOT szerint 2007–2009 között 159 betegen végeztek különböző beavatkozásokat a Lukmed klinikáján egy olyan eszközzel, amely a Kolozsvári Urológiai és Veseátültetés Klinikai Intézet tulajdonát képezte. Az eszközt, amelynek használatához szükséges minden felszerelést az intézet vásárolt meg, engedély nélkül vitték át az intézetből magánkórházba, ahol jelentős, 3000–6700 euró közötti összegeket kértek a betegektől egy-egy beavatkozásért.

A Lukmed klinikáján és az urológiai intézetben már áprilisban is vizsgálódott a DIICOT. A Mediafax akkor úgy értesült, az ügyészek azt vizsgálták, hogyan utalták be hivatalosan az állami intézetbe, majd a magánkórházban kezelték őket.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ - Fennakadások a forgalomban a ma ...
Katonai díszszemle és közönség nélkül ...
Egy közeljövőben játszódó bestseller ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ