Hátat fordítani a csendőrségnek?
Dăncilă: az ünnepet nem szabad elrontani
Dăncilă: az ünnepet nem szabad elrontani
Vissza

Hátat fordítani a csendőrségnek?

Túl fontos a december elsejei nemzeti ünnep, a Nagy Egyesülés centenáriuma ahhoz, hogy erre a napra tüntetéseket szervezzenek - vélekedett hétfőn Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A kormányfőt a csendőrség állásfoglalására reagáltatták az újságírók a parlament folyosóján, Dăncilă azonban elzárkózott ettől, azt mondta, sem bírálni, sem dicsérni nem akar senkit, úgy véli, a nemzeti ünnep közeledtével a románoknak egységet kell tanúsítaniuk, hiszen viselkedésükkel a következő nemzedékeknek és a külföldnek is üzennek.

Miután a közösségi portálokon az utóbbi időben többen arra buzdították a december elsejei katonai díszszemlék közönségét, hogy fordítsanak hátat, amikor a csendőrség egységei vonulnak fel, a csendőrség közleményben fejezte ki meggyőződését, hogy - bár mindenkinek joga van tiltakozni, de - a felbujtók "az emberek, az állampolgárok és a románok közül is kiírják magukat" és valójában a román államot sértik meg. A felhívást először a - csendőrökkel a futballmérkőzéseken gyakran összetűzésbe kerülő - ultrák kezdték terjeszteni, de azok az ellenzéki szervezetek is átvették, amelyek a román emigráció augusztusi kormányellenes tüntetésén végrehajtott erőszakos tömegoszlatás ellen akarnak tiltakozni.

Tüntetést tervez az ellenzék december 1-jén

A csendőrséget közvetlenül érintő tiltakozásokon kívül december elsejére a korrupcióellenes jelszavakat hangoztató, a kormánykoalíció igazságügy reformját bíráló civil szervezetek újabb nagyszabású tüntetést próbálnak szervezni a kormány székháza elé is, a Dăncilă-kabinet lemondását követelve.

A centenárium alkalmából szerdán a  parlament Bukarestben, csütörtökön pedig a kormány Gyulafehérváron tart ünnepi ülést, szombaton pedig mindkét helyszínen - és az ország számos más nagyvárosában is - nagyszabású katonai parádéval köszöntik az ország nemzeti ünnepét.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Három évad után búcsúzik a Légy jó ...
Sporthírek röviden
EURO 2020 – Harminc euróba ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ