Hatalmas tornádó pusztított Csehországban
Vissza

Hatalmas tornádó pusztított Csehországban

Öten meghaltak a Dél-Morvaországban csütörtök este és éjjel pusztító tornádó következtében, 85 embert kórházban ápolnak a csütörtök éjjel Csehország Dél-Morvaországi kerületében pusztító tornádó következtében.

A jégesővel kísért tornádó legsúlyosabban Hodonín és Breclav városok környékét sújtotta; ez a terület lényegében a Brünn-Pozsony autópálya cseh-szlovák államhatár előtti oldalán helyezkedik el. Szemtanúk közlése szerint több helyen teniszlabda-nagyságú jégdarabok is hullottak az égből. 

Antonín Tesarík, a hodoníni kórház igazgatója a televízióban úgy nyilatkozott, hogy a sérülések jelentős részét különféle csonttörések, fejsérülések teszik ki. „A kórházban olyan a helyzet, mintha háború tört volna ki” - jegyezte meg a kórházigazgató. Hozzátette: hasonlóan néznek ki a tornádó által sújtott települések is. Hrusky, Luzice és Moravská Nová Ves és Hodonín településeken házak tucatjait rombolta le a szélvihar. Pontos adatok a károkról egyelőre nincsenek.

A mentési munkálatokba a cseheken kívül osztrák és szlovák mentők is nagy számban bekapcsolódtak. Ausztriából például húsz mentőkocsi és két mentőhelikopter érkezett a helyszínre teljes személyzettel. A tornádó, a szélvihar és a jégeső következtében – főleg Dél-Morvaországban – pénteken reggel több mint 70 ezer háztartás volt áram nélkül, számos helyen szünetel a gázszolgáltatás, és fennakadások vannak a vasúti és a közúti közlekedésben.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL
Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...
Kezdődhet októbertől a vakcinalottó

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Több mint egy tucat település vörös ...
  • Toleranciagyakorlás