Hat film esélyes arra, hogy Románia idei Oscar-nevezettje legyen
Vissza

Hat film esélyes arra, hogy Románia idei Oscar-nevezettje legyen

Közzétette az Országos Filmközpont (CNC) annak a hat filmnek a címét, amelyek közül majd kiválasztják a 2023-as Oscar-gála legjobb nemzetközi film kategóriájának romániai nevezettjét – adta hírül a Filmtett erdélyi filmes portál, kiemelve: a hat alkotás közül kettőt nő rendezett, három elsőfilm, egy pedig idén versenyzett Cannes-ban.

Mint írják, a CNC augusztus 1-ig fogadta az idei nevezéseket a producerektől, akik 2022. január 1. és 2022. november 30. között bemutatott – vagy bemutatandó –, egy hétig mozikban vetített – vagy vetítendő – filmeket indíthattak a versenyben.

Esélyes az Oscar-nevezésre az Andrei Huțuleac által rendezett Copacul dorințelor: Amintiri din copilărie című, valós eseményeken alapuló alkotás. A film főszereplője egy rákkal küzdő 12 éves kislány, Mara, aki barátaival együtt egy varázslatos fára bukkan: mint kiderül, a fa átjáró a főhős kedvenc meséjébe – a címben is szereplő Ion Creangă-könyvbe –, így Mara különleges, reményteli kalandokba keveredik.

Jelenet az Andrei Huțuleac által rendezett Copacul dorințelor: Amintiri din copilărie című filmből. Fotó forrása: copaculdorintelor.ro

Felkerült az esélyesek listájára Monica Stan és George Chiper-Lillemark Imaculat című filmje is: a tavalyi velencei fesztiválon három díjat is elnyerő elsőfilm egy elvonóra került 18 éves lány, Daria lélektani drámája. Az intézményben a főhős ártatlanságával elnyeri a bent lévő drogfüggők védelmét, de hamarosan rájön, hogy ennek a különleges bánásmódnak nagy ára van.

A dokumentumfilmes Alexandru Belc Metronom című első játékfilmje is felkerült a hatos listára: 1972 Romániájában Ana, a 17 éves tinédzser megtudja, hogy barátja néhány napon belül végleg elhagyja az országot, a két szerelmes utolsó együtt töltött napjai azonban több meglepetéssel szolgálnak, mint azt korábban gondolták volna.

A Bogdan George Apetri által rendezett Miracol is esélyes az Oscar-nevezésre. A film története két fejezetre osztható: az első részben egy fiatal apáca útját követhetjük végig, ahogyan az elszigetelt kolostorból elszökve a szomszédos város kórházába megy megkeresni egy férfit, a második részben pedig az apáca nyomait követő rendőr kerül a középpontba, aki lépésről-lépésre leköveti az apáca útját, nemcsak szökésének és tetteinek okára, hanem egy lehetséges csodára is fényt derítve.

Szintén szerepel a romániai rövidlistán Alina Grigore rendezői és forgatókönyvírói debütfilmje, a Crai Nou című alkotás. A film egy fiatal nőről szól, aki azért küzd, hogy kiszabaduljon diszfunkcionális családjából és felsőfokú végzettséget szerezzen, de útja során áldozatból agresszorrá válik.

A lehetséges Oscar-nevezettek között van – végül, de nem utolsó sorban – Cristian Mungiu R.M.N. című filmje is: a több erdélyi településen, főként Torockón forgatott film főszereplője a karácsonyra erdélyi szülőfalujába hazatérő harmincas Mátyás, aki Németországban vendégmunkás. Mátyás aggódik a nélküle nevelkedő kisfia, titkos szerelme és magára maradt apja miatt, a személyes küzdelmeket pedig a főként előítéletből fakadó közösségi konfliktusok is tetézik, amikor vendégmunkások érkeznek a helyi pékségbe.

Jelenet Cristian Mungiu R.M.N. című filmjéből, amely bekerült az idei cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába. Fotó forrása: imdb.com

Az Országos Filmközpont Oscar-nevező bizottsága augusztus 22. és 28. között jelenti be, hogy a hat alkotás közül melyik képviseli majd Romániát a 2023-as Oscar-versenyben. Az amerikai filmakadémia október 3-ig várja a nemzetközi nevezéseket, a 95. Oscar-gálát pedig 2023. március 12-én rendezik meg szokásos helyszínén, a hollywoodi Dolby Színházban.

(Borítókép: Jelenet Alexandru Belc Metronom című filmjéből. Fotó forrása: imdb.com) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb bölcsődéket építenek
Évadújranéző Nemzetközi Találkozások ...
Elvetették a parlamenti képviselők ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ