Hat év börtönre ítéltek Elena Udreat
Vissza

Hat év börtönre ítéltek Elena Udreat

Jogerősen hat év szabadságvesztésre ítélték Elena Udrea volt regionális fejlesztési és idegenforgalmi minisztert, akit megvesztegetés elfogadásában és hivatali visszaélésben talált bűnösnek kedden a legfelsőbb bíróság. Az ítélet megerősítette a tavaly márciusban a legfelsőbb bíróság egy másik bírói testülete által kimondott első fokú ítéletet. Elutasították Udreának azt a kérését is, hogy tárgyalják újra a pert. Az ügy egyik vádlottját, Rudel Obreját, az ökölvívó szövetség volt elnökét öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Az ügy többi vádlottja, közöttük minisztériumi alkalmazottak, Udrea volt tanácsadója és egyéb hivatalnokok felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. Ion Ariton volt gazdasági minisztert felmentették. Az ítélet szerint Udreának csaknem 3 millió euró kártérítést kell fizetnie a turisztikai hatóságnak.

A Traian Basescu volt államfő egyik bizalmasának számító Udrea az ügyészek szerint több közbeszerzési eljárás során a szerződés értékének tíz százalékát kitevő kenőpénzt kért üzletemberektől, illetve az általa vezetett minisztérium törvénytelenül finanszírozott közpénzekből egy ökölvívó gálát. Udrea jelenleg Costa Ricában tartózkodik, ahol politikai menedékjogért folyamodott. Az idén hagyta el az országot, távollétére a média februárban figyelt fel, amikor a volt politikus nem jelent meg egy tárgyaláson. Akkor ügyvédje azt mondta, hogy Görögországba ment, de később kiderült, Costa Rica volt a célpontja. Áprilisban Udrea azt állította, hogy politikai menedékjogot kapott, de a hatóságok szerint egyelőre csak kérvényezte ezt a státuszt, így csak ideiglenesen, a kérelem elbírálása idejére élvez védelmet. A politikus azért ment el, mert állítása szerint nem volt része méltányos jogi eljárásban.

Udrea tegnap egy közösségi oldalon tett bejegyzésben kommentálta az ítéletet. Szerinte a döntés azt mutatja, hogy vannak még olyan bírák, akik a titkosszolgálat vezetőinek megrendelései alapján hozzák meg az ítéleteket. Megköszönte a sajtónak, hogy konokabbul küzd a párhuzamos állam leleplezéséért, mint a törvényhozók. Udrea szerint a rendszer még létezik és működik, ezzel az igazságszolgáltatás és a titkosszolgálat összefonodásai következtében kialakult háttérhatalomra utalt. Udrea elmondta: egyelőre nem döntött, hogy mit tesz a következőkben, és jelezte, addig nem is nyilatkozik. Băsescu arra biztatta tegmap Udreát, hogy védekezzen, de arra a kérdésre, hogy térjen haza vagy nem, nem kívánt válaszolni, mint mondta, ezt a döntést Udreának kell meghoznia. Egyelőre Udreát nem tudják bezárni távolléte miatt.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ők a Zrínyi Ilona matekverseny ...
Felszólítják a kormányt a liberálisok, ...
Tăriceanuék visszatérnének az RMDSZ ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ