Három törvényért vállalt felelősséget az Orban-kormány
Vissza

Három törvényért vállalt felelősséget az Orban-kormány

Ma a parlamentben Ludovic Orban bejelentette, a kormány jogszabályért vállal felelősséget: az igazságügyi rendszert érintő tervezet módosított változatáért, a távolsági személyszállítást szabályozó, illetve a 2020-as költségvetési kiadások keretösszegére vonatkozó törvénytervezetért.

A kormány azt szeretné elérni, hogy halasszák az Országos Igazságszolgáltatási Intézetbe (INM) felvételizőktől megkövetelt szakmai tapasztalatnak a kettőről négy évre történő növelésére vonatkozó intézkedést.

A parlamenti ülést megelőző kormányülésen a kabinet törölte az eredeti tervezetből a bírák és ügyészek nyugdíjazásával, illetve a kéttagú bírói testületekkel kapcsolatos módosítások gyakorlatba ültetésének elhalasztását, mivel szerdai ülésén a törvényhozás már elfogadta ezeket a módosításokat.

A a távolsági személyszállítást kapcsolatban kifejtette: azért tartják fontosnak felelősségvállalással hatályba léptetni a jogszabályt, mert az 51-es sürgősségi kormányrendelet negatívan befolyásolta a megyén belüli személyszállítást.

Felszólalásában Ludovic Orban miniszterelnök azzal indokolta a költségvetési kiadások keretösszegével kapcsolatos parlamenti felelősségvállalást, hogy a kormány csak így tudja megvalósítani azt a célkitűzését, miszerint december 31-éig elfogadja a jövő évi állami költségvetésről szóló törvényt.

Cseke Attila: a kormánynak nem kellene precedenst teremtenie

A kormánynak nem kellene precedenst teremtenie az állami költségvetés parlamenti felelősségvállalással, tehát parlamenti vita nélkül történő elfogadására - nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

A Radio France Internationale (RFI) csütörtöki műsorában Cseke rámutatott: a rendszerváltás óta eltelt 30 évben egyetlen kormány sem fogadta el parlamenti felelősségvállalással az állami költségvetés törvényét, és - szerinte - az Orban-kabinetnek nem kellene precedenst teremtenie erre.

Kifejtette, az állami költségvetésről szóló törvény tükrözi ugyan a kormány prioritásait, ettől függetlenül „ez nem csak egyik vagy másik kormányé, nem a többségé és nem az ellenzéké, hanem végső soron mindenkié, s biztosítania kell a finanszírozást a fontos ágazatok számára” - érvelt.

Cseke kifejtette, amennyiben az Orban-kormány precedenst teremtene a költségvetés parlamenti felelősségvállalással történő hatályba léptetésére, a következő években más kormányok is ehhez a megoldáshoz folyamodhatnak.

„Politikai kultúrára, egyensúlyra van szükség a politikum által alkalmazott eljárások és intézkedések tekintetében. Úgy véljük, hogy a költségvetés felelősségvállalással való elfogadása elég komoly eltávolodást jelentene mindettől” - fogalmazott.

A kormány parlamenti felelősségvállalása alkotmányos módszer, amely során a parlament meg sem vitatja a szóban forgó törvényeket, azok ugyanis három napon belül automatikusan hatályba lépnek, amennyiben az ellenzék nem nyújt be bizalmatlansági indítványt, és nem buktatja meg a kormányt.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Orbán: Magyarország nem enged be nem ...
Iohannis: minden lehetőséget ki kell ...
Újból megnyílt az auschwitzi múzeum

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ