Három gólyafi maradt meg Magyarfenesen
Vissza

Három gólyafi maradt meg Magyarfenesen

Amint arról múlt pénteken beszámoltunk, május 13-án hajnalban kikelt az első két kisgólya a webkamerával megfigyelt (élőben követhető a clujbird.ro honlapon) magyarfenesi gólyafészekben. A harmadik fiókának is sikerült még aznap kibújnia, a további két tojás azonban nem akart „mozogni” – igaz, az első és utolsó tojásrakás között mintegy másfél hét telt el, a gólyapár pedig félidőben, a harmadik tojás érkezése után kezdett el kotlani, így érthető volt némi késlekedés.

A negyedik gólyafiókának végül kedden sikerült feltörnie a tojáshéjat, de nem tudott teljesen kibújni belőle másnap estig sem. Ekkor még biztosan életben volt, hiszen az egyik szárnyát még mozgatta – számolt be róla a honlap. Nagyobb testvérei többször bele is csíptek, talán élelemnek nézték. A három, egy napon kikelt gólyafi ugyanis hatalmasat fejlődött az első napokban – mint a kisgólyák általában: a tojás három-négyszeresére nőttek.

A negyedik fióka végül elpusztult, az ötödik tojás pedig nem kelt ki – tegnap még olykor látni lehetett őket a fészekben, a kis gólyák teste alatt, de a szülők hamarosan ki fogják őket dobni a fészekből.

Közben az Apáthy István Egyesület által működtetett webkamerához tartozó honlap egyik szerzője, a fészekhez közeli házban lakó Gazda Árpád, a gólyamegfigyelési projekt önkéntese azt gyanítja, hogy az idei hím gólya mégsem Miska. Az idei gólyának ugyanis élénkebb színű a csőre és a lába, tehát fiatalabbnak tűnik. Abban viszont, hogy a tojó Leske és hogy ugyanez a tojó jár vissza a fészekbe már legalább négy éve, szinte teljesen biztos.


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megdőlt a napi rekord: közel 35 ezer új ...
Prefektus: Kolozsváron a 22,1 ezrelékes ...
Emancipáció húsz lejre

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ