Harmincadik születésnapját ünnepli idén a tusványosi diáktábor
Vissza

Harmincadik születésnapját ünnepli idén a tusványosi diáktábor

Ünnepi előrendezvény-sorozattal készültek márciustól kezdődően Erdélyben és Budapesten egyaránt a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor 30. születésnapja alkalmával. Fotópályázatot is hirdettek Tusványos a mi világunk! címmel , amelynek beküldési határideje június 30. – jelentette ki Popa Ilona, a tusványosi tábor főszervezője csütörtökön, Kolozsváron.

A sajtótájékoztatón Toró T. Tibor alapító elmondta: a hagyományt folytatva, mindent, ami jó, megőriznek idén is.  „Történelmi léptékkel mérve is teljesítmény a 30. esemény. A kerek évforduló mindig alkalom az értékelésre, de korszaknyitó is. Központi téma lesz a rendszerváltás harmincadik évfordulója, milyen értékek voltak akkor napirenden.  A román-magyar kapcsolat egyik erős eleme volt a szabadegyetemnek” – mondta.

Toró szerint egyre inkább kihívás egybe tartani a diáktábort, a fesztivált és a szabadegyetemet.  Elsősorban azokat az embereket szeretnék idén meghívni, akik az évek folyamán előfordultak a táborban, hiszen érdemes őket szembesíteni akkori önmagukkal.  Emlékeztetett arra, hogy a nemzetpolitikai kerekasztalok, illetve a magyar-magyar csúcsok is az elmúlt harminc év fontos részei voltak.  Az EP-választás is megmutatta, hogy mennyire egymásra vagyunk utalva – hangsúlyozta Toró. További téma az önkormányzatok tevékenysége és a külpolitika lesz, ezen belül pedig a FUEN által kezdeményezett Minority SafePack és a Székely Nemzeti Tanácsnak a nemzeti régiók jogairól és státusáról szóló kezdeményezése. De lesz  sport, színház és népi kultúra sátra stb.  Aki eljön az idén, különleges élményben lesz része, mert jó Tusványoson lenni – ígéri Toró T. Tibor.

 „Előre haladtunk a kezdetben megfogalmazott úton, büszkék lehetünk erre a harminc évre, de még maradt feladat. Jelenleg elmondhatjuk, hogy Európa megosztott, s országainknak nagyon fontos szerepe lehet ennek felszámolásában, a keresztény-demokrácia 21. századi újrafogalmazásában.   Az erdélyi ifjúsági diákfesztivál-versenyben Tusványos kiemelkedő helyet vívott ki magának, s a magyar nemzetpolitika fontos műhelyévé nőtte ki magát” – jelentette ki Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

A politikus elmondta: mára a nemzeti összetartozás tudata a magyarok körében a Kárpát-medencében megerősödött.   A szabadegyetem komoly magyar-román párbeszéd igénnyel indult el, ami ma is rendkívüli fontos és időszerű. Úgy vélte, a közép-kelet-európai régiónak az európai megosztottságok sorában komoly feladata van. Azt, hogy a meglévő mentális választóvonalakat Európában le tudjuk bontani, és ki tudjuk alakítani a térségben a világos kereszténydemokrata jövőképet, csupán többségi támogatással tudjuk megtenni.

Németh Zsolt szerint a pápalátogatás Tusványoson is meghatározó szerepet tölt be, hiszen az egyházak az erdélyi magyarság megmaradásának legfőbb támaszai. Az egyházak közéletben való szerepének megerősítését jelentős mértékben szolgálhatja a mostani pápalátogatás is, amelynek üzenete, miszerint győzzük le a félelmet, az előítéleteket, összhangban van Tusványos értékrendjével – hangsúlyozta.

A politikus szerint áttörés nem történt ezen az EP-választáson, de előrelépés viszont igen. A cél, hogy képesek legyünk olyan gondolatiságot a politika világában megjeleníteni, amely alapvetően a nemzeti szuverenitásra épül. E tekintetben Magyarország szövetségesként tekint a külhoni magyarságra és Romániára is az elkövetkező időszakban.  A tusványosi magyar-román pábeszéd pont ezt célozza meg, legyen Tusványos a szövetségkötés fóruma – hangsúlyozta Németh Zsolt.  

Popa Ilona még elmondta: 45 partnerrel, 28 helyszínen, 220 szervezővel dolgoznak.  Az idei diáktáborban lesz gasztro- és borudvar is, a sátorozási ár pedig nem változik. A szabadegyetem előadásai ingyenesek, 16 óra utáni programokra viszont belépőt kell fizetni.  

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Amíg él az Istentől kapott lélek, ...
Balog Zoltán miniszterelnöki biztos és ...
I. liga, 20. forduló: CFR-vereség

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ