Harminc hazai bíró és ügyész tiltakozik április 4-én Brüsszelben
Vissza

Harminc hazai bíró és ügyész tiltakozik április 4-én Brüsszelben

Az ország különböző vidékeiről összesen harminc ügyész és bíró tiltakozik április 4-én Brüsszelben az Európai Bizottság székhelye előtt, és találkoznak Frans Timmermans alelnökkel, valamint Vera Jourova igazságügyi biztossal.

Cristi Dănileț, a kolozsvári törvényszék bírája a kincses város igazságügyi palotája előtt mintegy száz fő részvételével megtartott mai tiltakozó megmozduláson úgy nyilatkozott, itt az idő, hogy a bírák és ügyészek közvetlenül tárgyaljanak a brüsszeli illetékesekkel, miután az igazságügyi miniszter úgy döntött, levélben folytat párbeszédet.

Rámutatott: kialakítottak egy harmincfős küldöttséget, akik április 4-én Brüsszelben az Európai Bizottság székhelye előtt fognak tiltakozni, majd találkoznak Frans Timmermans alelnökkel, valamint Vera Jourova igazságügyi biztossal. Dănileț szerint fontos, hogy a civil társadalom támogassa a bírák és ügyészek tiltakozását, mint mondta, az igazságszolgáltatás függetlensége nem egy előjog, hanem minden polgárnak joga van hozzá.

„Amikor olyan ügyészeink és bíráink lesznek, akiknek a karrierjét a politikum ellenőrzi vagy politikusok befolyásolják, akkor a döntéseket tisztességtelenséggel fogják gyanúsítani. A 7-es számú sürgősségi kormányrendeletet nem vonták vissza, hanem részlegesen módosították a 12-es számú sürgősségi kormányrendelettel. Három hét alatt két rendeletet adtak ki az igazságügyi törvényekre. Itt az ideje, hogy többé ne módosítsák rendelettel az igazságügyi törvényeket, mivel ez kiszámíthatatlan törvénykezést eredményez, a bíráknak és ügyészeknek pedig olyan karriert, amit egyik napról a másikra befolyásolni lehet. Úgy gondolom, hogy a törvényalkotó szervnek a parlamentnek kell lennie a CSM jóváhagyásával” – magyarázta a kolozsvári bíró.

Felrótta egyúttal Tudorel Toader igazságügyi miniszternek, hogy „jobban érdeklik a bírósági termek bibliái, mint a bírák munkakörülményei és a terheltségük”. Példaként a legfelsőbb törvényszéket említette, ahol az adóügyi részlegen már 2021-es határidőket adnak meg.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Román nacionalisták közel százfős ...
Boc: továbbra is támogatjuk a város ...
Miből lett az élet?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ