Harag György „a kíváncsiság, a kísérletezés és a megújulás embere volt”
Vissza

Harag György „a kíváncsiság, a kísérletezés és a megújulás embere volt”

„95 éve, 1925. június 4-én született Harag György színházrendező, az 1962 utáni marosvásárhelyi és a romániai színjátszás egyik meghatározó egyénisége. Munkásságában szintézist teremtett a realista magyar és a reteatralizált román színház közt, új színházi megközelítést és formát hozva létre, melyben a drámák pontos elemzését és a nagyrealizmust ötvözi a képiséggel, a metaforikus gondolkodásmóddal, az expresszív, felfokozott színészi játékkal, európai rangú előadásokat hozva létre. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház a magyar tagozaton rendezett Szerelem és a román tagozaton létrehozott Cseresznyéskert című előadásaira fókuszáló kiállítással tiszteleg Harag György rendezői tevékenysége előtt” – olvasható a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház által összeállított kiállítás beharangozójában. Az esemény kétnyelvű megnyitóját június 4-én, csütörtökön 18 órától online közvetítették a Tompa Miklós Társulat és a Liviu Rebreanu Társulat Facebook oldalán. A felvétel az említett oldalakon továbbra is megtekinthető.

A tárlatot Bokor Barna színművész nyitotta meg, ezt követően Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója vette át a szót, hangsúlyozva: Harag György példaértékű képviselője volt a helyi, regionális, európai kultúrának. „Úgy tudott két kultúrát szolgálni, hogy nem kötött kompromisszumot. Ő egy szabad ember volt még a szocializmusban is. Úgy tudott románul és magyarul rendezni, románul és magyarul gondolkodni, ahogy mi csak szeretnénk” – hangsúlyozta Gáspárik, kiemelve, hogy mindannyian nehéz időszakon vagyunk túl, hiszen az utóbbi három hónap kétségbeesésben és kiszolgáltatottságban telt. A művészek gyakran érezhették ez idő alatt, hogy munkájuk a színházzal együtt feleslegessé vált, de a vezérigazgató szerint társulatuk színészei és munkatársai kitartásukkal megmutatták, hogy művészetre és színházra mindig szükség van. „Ezt tanultuk Harag Györgytől is és ezt próbáljuk továbbvinni. Most megálltunk egy pillanatra emlékezni rá” – fogalmazott a vezérigazgató.

A Liviu Rebreanu Társulat részéről Nicu Mihoc művészeti vezető emlékezett meg a rendezőről, kiemelve, hogy a szavak kevésnek bizonyulnak, ha egy akkora mesterről akarunk beszélni, mint Harag György. Mihoc hangsúlyozta, hogy azért tudta teljes mértékben megérteni és vezetni a színészeket Harag György, mert ő maga is igazi művész volt, nyitott volt a világ felé és fényt jelentett mások számára.

A Tompa Miklós Társulat művészeti igazgatója, Keresztes Attila, aki bár generációs különbségeik miatt nem találkozhatott személyesen a rendezővel úgy jellemezte őt, hogy „végtelenül emberi ember volt, a kíváncsiság, a kísérletezés és a megújulás embere.” Keresztes szerint Harag György most is él, hiszen meghatározó szerepe volt az erdélyi színjátszás alakulásában.

Ezt követően színművészek meséltek Harag Györggyel való kapcsolatukról és közös emlékeikről, több alkalommal is kiemelve a rendező pedagógiai készségeit, amellyel tanítani és vezetni tudta azokat, akikkel együtt dolgozott.

A kiállítás június 5-től kezdődően, péntektől vasárnapig naponta 10 és 13 óra között tekinthető meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnokában. A tárlat megtekintéséhez maszk viselése szükséges, valamint előzetes online regisztráció ajánlott, amelyet a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház két társulatának hivatalos Facebook oldalain érhetnek el az érdeklődők.

(Borítókép: az eseményt Bokor Barna színművész moderálta. Fotók: Bereczky Sándor)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Visszacsalogatja 30 millió eurós új ...
Sporthírek röviden
VIDEÓINTERJÚ - Mérnöki központot ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ