Hány üzleti tervet nyújtottak be a Start-up Nation program keretében?
Vissza

Hány üzleti tervet nyújtottak be a Start-up Nation program keretében?

Több mint 19 ezer üzleti tervet nyújtottak be a Start-up Nation program keretében – a legtöbb projekt Bukarestből, valamint Kolozs és Temes megyéből érkezett. A finanszírozási igény eléri az egymilliárd dollárt – jelentette be ma Ilan Laufer, az üzleti szféráért felelős tárca vezetője.

„19 296 üzleti tervet nyújtottak be, amiből 34 százalékot (6539) az utolsó napon regisztráltak” – mondta. A Start-up nation programra európai uniós forrásból 500 millió lejt irányoztak elő, amihez 1,2 milliárd lej adódik hozzá az állami költségvetésből. A szakemberek több mint 44 ezer új munkahelyre számítanak.

Közölték: plusz pontot kapnak azok, akik 2012 után végezték tanulmányaikat.  Laufer elmondása szerint ebben a korosztályban 3500 munkahelyet teremtenek.

Amennyiben két üzleti terv egyforma pontszámot ér el, akkor az lesz a döntő, hogy a projekt megvalósításával hány új munkahely létesül hátrányos helyzetűek vagy frissen végzettek számára, milyen technológiákat terveznek vásárolni, milyen tevékenységre kérnek támogatást, illetve mikor iratkoztak fel a programra.

„Meggyőződésem, hogy sikerül 100 százalékban lehívni a Start-up nation programra szánt uniós forrásokat. Ugyanakkor hiszem, hogy sikerül lehívni az állami forrásokat is. Olyan programról van szó, amihez hasonlítható még nem volt Románia történelmében, és meg fogjuk nézni, hogy egyáltalán Európában van-e hasonló program a kis- és középvállalatok számára. Ha minden üzleti tervet támogatnánk, körülbelül 45 ezer új munkahely jönne létre. Ehhez egymilliárd dollárra, vagyis 3,7 milliárd lejre lenne szükség. Alternatív megoldásokat próbálok találni azok számára, akik benyújtották az üzleti tervüket, de nem kapnak támogatást” – közölte a miniszter.

A vállalkozók több mint 55 százaléka 35 évesnél fiatalabb személy. Bukarestből 2928 terv érkezett, amiből 1339-et fogadtak el, Kolozs megyében 2289-ből 1250-et, Temes megyéből 885-öt.

„A BCR-vel, CEC Bankkal és a Transilvania Bankkal való partnerséghez benyújtottuk az ajánlatokat, néhány héten belül aláírjuk a megállapodást. Jelenleg a végső feltételekről tárgyalunk. A program haszonélvezőinek nem kell majd saját javaikkal garantálniuk. Úgy számoljuk, hogy 45 napra van szükség valamennyi iratcsomó átvizsgálására. Két héten belül szeretném elkezdeni a szerződéskötéseket” – fejtette ki Laufer.

SMART ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A világjáró kaktusz - Kossuth Lajos ...
Légy divatos. Olvass. Pisztácia42 ...
Enyhén csökkent a háromhavi ROBOR

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ