Hamis oltásigazolványok: négy személyt vettek őrizetbe
Vissza

Hamis oltásigazolványok: négy személyt vettek őrizetbe

Négy személyt vett őrizetbe a korrupcióellenes ügyészség (DNA) hamis Covid-igazolványok kibocsátásával kapcsolatos bűncselekmények gyanújával. Az ügy a petei román-magyar határátkelőnél működő oltóközponthoz kapcsolódik.

A DNA szerdai közleménye szerint az ügyészek Bihar és Szatmár megyében tizenhárom helyen tartottak házkutatást kedden, az egyiket egy közintézménynél, a többit magánlakásokban. Három személy ezek közül a petei oltásközpontban dolgozik: Daniela-Ioana Hoblea egészségügyi asszisztensként, Marc Ilieş és Horea Buriceanu orvosírnokként. Mindhármukat csúszópénz elfogadásával, folytatólagosan elkövetett közokirat-hamisítással és informatikai csalással gyanúsítják. A negyedik személy, Voichiţa-Camelia Sim, a Bihar megyei egészségügyi igazgatóság egészségügyi asszisztense ellen csúszópénz elfogadásában, közokirat-hamisításban és informatikai csalásban való bűnrészesség miatt indult eljárás.

A korrupcióellenes ügyészek szerint Daniela Hoblea, Marc Ilieş és Horea Buriceanu az év folyamán több alkalommal kértek és kaptak 250 és 300 euró közötti pénzösszegeket olyan személyektől, akik oltásigazolványt, vagy digitális Covid-igazolványt akartak szerezni a koronavírus elleni vakcina beadása nélkül.

Ez utóbbi személyek a gyanúsítottak bizonyos ismerősein, összekötőkön keresztül igényelték és fizették ki a hamis igazolványokat. Ilyen közvetítő volt a korrupcióellenes ügyészek szerint Voichiţa-Camelia Sim, a Bihar megyei közegészségügyi igazgatóság alkalmazottja. Az oltóközpontban dolgozó három személy pedig a pénzösszegekért cserében bevezette az országos elektronikus oltási nyilvántartásba (RENV) olyan személyek nevét és adatait is, akik valójában nem kapták meg az oltást, de így hozzájutottak az igazolványhoz.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Emancipáció húsz lejre
Kovácsházi István vendégszereplésével ...
„Nincs a világon semmi, amit magyarul ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ