Hamarosan kiderül, ki lesz a PSD-ALDE elnökjelöltje
Vissza

Hamarosan kiderül, ki lesz a PSD-ALDE elnökjelöltje

Az európai parlamenti választások lezárása után, vasárnap este fogja megnevezni a Szociáldemokrata Párt (PSD), hogy kit indít az év végi elnökválasztáson - jelentette be Liviu Dragnea, a párt elnöke.

Az Adevărul hírportálnak adott interjújában arról kérdezték, hogy ő maga - aki a legerősebb parlamenti frakcióval rendelkező román párt elnöke - megpályázza-e ezt a tisztséget. Arra a kérdésre, hogy megéri-e küzdeni ezért az államfői posztért, Dragnea azt mondta: egy éve még nem tulajdonított túl nagy jelentőséget ennek a tisztségnek, de most már úgy véli, nem hagyhatják, hogy Klaus Iohannis államfő még öt évig Románia mindent előrelépését „tönkretegye”.

Nem sokkal később koalíciós partnere, a liberális ALDE-t vezető Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök is megerősítette: a választásokat követően döntenek a PSD-vel a közös elnökjelöltről. „Remélem, sikerül az ország számára legjobb döntést meghoznunk, vagyis megtalálnunk azt a jelöltet, aki képes legyőzni a jelenlegi államfőt” - mondta az elnökjelöltséggel régóta kacérkodó politikus.

A közvélemény-kutatások szerint a kormányoldalon Tăriceanu számít a legesélyesebb jelöltnek, de neki sem jósolnak nagy esélyt arra, hogy leváltsa az ellenzék által támogatott Iohannist az év végi elnökválasztáson.

Az INSCOP közvélemény-kutató intézet által április végén végzett legutóbbi felmérés szerint - ha valamennyien indulnak - Iohannis a voksok 45,8 szerezné meg, míg Tăriceanu 18, Dragnea 14,3, az ellenzéki USR-PLUS szövetséget vezető Dacian Cioloș volt miniszterelnök 9,9, Corina Crețu román uniós biztos, a PSD-ből kizárt Victor Ponta volt kormányfő vezette Pro Romania párt jelöltje 6,5, míg Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke 3,2 százalékra számíthat.

Az EP-választásokon vélhetően második helyre szoruló PSD elnökének vasárnap esti megnevezéséről szóló bejelentése azért is meglepő, mert a legfelsőbb bíróság második perében másnapra, május 27-ére tűzte ki a jogerős ítélet kihirdetését. Dragneát ebben a perben első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélték.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ - A Szentegyházi ...
A fehér sport hírei: Cincinnati és ...
Ingyenes vizsgálatokat végez a városi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ