Hamarosan kiderül, ki lesz a PSD-ALDE elnökjelöltje
Vissza

Hamarosan kiderül, ki lesz a PSD-ALDE elnökjelöltje

Az európai parlamenti választások lezárása után, vasárnap este fogja megnevezni a Szociáldemokrata Párt (PSD), hogy kit indít az év végi elnökválasztáson - jelentette be Liviu Dragnea, a párt elnöke.

Az Adevărul hírportálnak adott interjújában arról kérdezték, hogy ő maga - aki a legerősebb parlamenti frakcióval rendelkező román párt elnöke - megpályázza-e ezt a tisztséget. Arra a kérdésre, hogy megéri-e küzdeni ezért az államfői posztért, Dragnea azt mondta: egy éve még nem tulajdonított túl nagy jelentőséget ennek a tisztségnek, de most már úgy véli, nem hagyhatják, hogy Klaus Iohannis államfő még öt évig Románia mindent előrelépését „tönkretegye”.

Nem sokkal később koalíciós partnere, a liberális ALDE-t vezető Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök is megerősítette: a választásokat követően döntenek a PSD-vel a közös elnökjelöltről. „Remélem, sikerül az ország számára legjobb döntést meghoznunk, vagyis megtalálnunk azt a jelöltet, aki képes legyőzni a jelenlegi államfőt” - mondta az elnökjelöltséggel régóta kacérkodó politikus.

A közvélemény-kutatások szerint a kormányoldalon Tăriceanu számít a legesélyesebb jelöltnek, de neki sem jósolnak nagy esélyt arra, hogy leváltsa az ellenzék által támogatott Iohannist az év végi elnökválasztáson.

Az INSCOP közvélemény-kutató intézet által április végén végzett legutóbbi felmérés szerint - ha valamennyien indulnak - Iohannis a voksok 45,8 szerezné meg, míg Tăriceanu 18, Dragnea 14,3, az ellenzéki USR-PLUS szövetséget vezető Dacian Cioloș volt miniszterelnök 9,9, Corina Crețu román uniós biztos, a PSD-ből kizárt Victor Ponta volt kormányfő vezette Pro Romania párt jelöltje 6,5, míg Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke 3,2 százalékra számíthat.

Az EP-választásokon vélhetően második helyre szoruló PSD elnökének vasárnap esti megnevezéséről szóló bejelentése azért is meglepő, mert a legfelsőbb bíróság második perében másnapra, május 27-ére tűzte ki a jogerős ítélet kihirdetését. Dragneát ebben a perben első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélték.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ha hétvége, akkor szabadtéri bábelőadás
REKORDSZÁMÚ ÚJ FERTŐZÖTT EGY NAP ALATT ...
Ausztriába utazol? Tizennégy napos ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ