Halálos medvetámadás Székelyföldön (FRISSÍTVE)
Vissza

Halálos medvetámadás Székelyföldön (FRISSÍTVE)

Halálos medvetámadás történt péntek délelőtt a székelyföldi Kőrispatakon. Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezetője az MTI-nek elmondta: meghalt az a 35 éves férfi akire pénteken rátámadt egy medve a Hargita és Maros megye határán fekvő Kőrispatak határában. Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke közölte a közösségi hálón létrehozott Vadkárok Székelyföldön oldalon, hogy a medvetámadás áldozatául esett férfi egyedül nevelte két kiskorú gyermekét.

A férfi negyedmagával dolgozott az erdőben, amikor - a sürgősségi bejelentést tevő személy szerint - ráakadtak a medve barlangjára. Az állat súlyosan megsebesítette a férfit, a társai szekéren szállították a faluba, egy olyan helyre, ahol már volt telefonos térerő, és riasztani tudták a mentőket. 

Péter Szilárd elmondta, előbb a székelykeresztúri mentősök vették át az eszméletlen áldozatot, aztán a székelyudvarhelyi rohammentősök próbálták feléleszteni, de a férfinak a mellkasi és felső végtagi sérülései mellett feltételezhetően belső sérülései is voltak, ezért az újraélesztés eredménytelennek bizonyult. A férfihez mentőhelikopter is indult, de visszafordult, miután a székelyudvarhelyi rohammentősök megállapították a halál beálltát.

Borboly Csaba megyei tanácselnök annak a véleményének adott hangot: elfogadhatatlan, hogy halálos kimenetelű medvetámadás történjen, és követelni fogja a környezetvédelmi minisztériumtól annak kivizsgálását, miért utasítottak el számos, a vidék vadászegyesületei által benyújtott, a veszélyes egyedek kilövésének engedélyeztetésére vonatkozó kérést. 

„A mai (pénteki – szerk. megk.) rendkívüli tanácsülés közben kaptuk a hírt, hogy a délelőtti medvetámadás 35 éves áldozata életét vesztette. Szomorú és felháborító! Információim szerint már tavaly kérték a támadó medve kilövését, de a bukaresti bürokraták nem hagyták jóvá! Felelőtlenségük emberéletet követelt! Két kiskorú gyerek maradt árván! Összefogásra van szükség, hogy segítsünk rajtuk”, írta Facebook-bejegyzésében. Az ülést egyperces néma csenddel szakították meg a haláleset hírére. 

„Felveszem a kapcsolatot a környezetvédelmi miniszterrel, kérni fogom annak kivizsgálását, miért utasítottak el annyi, Hargita megyéből érkező kilövési kérést. Mert ha megnézzük a minisztérium honlapját, látjuk, hogy azokban a megyékben, ahol alacsonyak voltak a károk és kicsi a medvepopuláció is, jóváhagytak kilövéseket, de Hargita megye esetében csak a kérések egyharmadát hagyták jóvá (...) pedig itt voltak medvetámadások, itt kerültek emberek kórházba, itt vannak tetemes károk, és a minisztérium nem hoz intézkedéseket'”, nyilatkozta Borboly a tanács ülése után. 

Hozzátette, kérni fogja az illetékes minisztertől, hogy a kormány sürgősségi rendelettel fogadja el a vadgazdálkodási törvény módosítását, amelyet a parlament elfogadott, de az államfő megtámadta az alkotmánybíróságon. 

A Facebook-oldalára feltett videóinterjúban Borboly rámutat: „Ez az ember két kisgyereknek az édesapja, sajnos az édesanyjuk elhagyta a családot, az édesapa és a nagymama nevelték a gyerekeket. Helyszíneltek is már a kollégáink a gyermekvédelmi igazgatóság részéről, jó kezekben vannak a gyerekek a nagymamánál és elindítjuk a hivatalos procedúrát, hogy ott is maradhassanak. Felhívást intézünk mindenki felé, hogy (...) amivel tudunk, segítsünk. Majd néhány napon belül közzé fogjuk tenni a módokat is

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ - Megnyitották Essig Józsefnek a ...
Fordulók és fordulatok
Koprodukcióval folytatódik a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ