Háború az igazságszolgáltatásban
Vissza

Háború az igazságszolgáltatásban

A korrupcióellenes ügyészségben kitört botrány a jelek szerint egy régi konfliktusnak a felszínre törése. Laura Codruţa Kövesi minden bizonnyal erős kézzel vezeti az intézményt és nem tűr ellenvéleményt annak ellenére, hogy egyes tapasztalt ügyészek, bírák is felhívták a közvélemény figyelmét, nincs minden rendben azzal, ami a korrupcióellenes harc leple alatt történik. A DNA-főügyésznek egy munkaértekezleten elhangzott utasításainak rögzítése majd kiszivárogtatása azt mutatja, hogy a Kövesivel szembeni, intézményen belüli elégedetlenségnek reális alapja van.

A felvételen hallott utasítások megerősítik, amit Traian Băsescu volt elnök már 2014 óta Kövesi szemére vetett, hogy a korrupcióellenes harc sokkal inkább egyfajta népszerűség-hajhászáshoz hasonlítható, mintsem egy nagyon alapos és pontos jogi munkához. Jogosan merül fel, hogy 2013 után, miután Kövesi megkapta kinevezését a DNA élére Daniel Morar után, a vádhatóság a médiát próbálta felhasználni, hogy az intézmény tevékenységét és vezetőjét népszerűvé tegye a lakosság szemében, mit sem törődve a gyanúsítottak emberi jogaival.

Az utóbbi időben megnőtt a felmentő ítéletek száma is, ami szintén azt mutatja, hogy a DNA vezetői számára sokkal fontosabb volt „nagy halak” horogra kerítése csak azért, hogy az intézmény népszerűségét csúcsra járassák, mintsem hogy jogilag megalapozott eljárást építsenek fel.

{Tovább olvasható még 177 szó.}
Kövesi logikájáról árulkodik a kiszivárogtatott hangfelvétel is, amelyben a DNA-főügyész amellett, hogy egy miniszterelnök elleni eljárást sürget, nyíltan beszél arról, hogy minisztereket kellene ismét lebuktatni ahhoz, hogy az intézményre nehezedő nyomás csökkenjen. Ez a nyomás főleg azt követően nőtt meg, hogy az alkotmánybíróság márciusban elmar
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI
 • A bűvös kolozsvári: Krémer Tamás emlékezete
  A bűvös kolozsvári: Krémer Tamás emlékezete
 • Kísérleti egerek
  Kísérleti egerek
 • Fotelfociológia
  Fotelfociológia
 • Démosz, populusz, nép
  Démosz, populusz, nép
 • Időtényező
  Időtényező
 • Szülőföldem, Székelyföld
  Szülőföldem, Székelyföld
 • Verespatak visszavonva
  Verespatak visszavonva
 • Tanulságok
  Tanulságok
 • Ha rövid …
  Ha rövid …

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csíkszeredai Régizene Fesztivál ...
Tüntetéssel fogadták Tăriceanut ...
Kortárs interetnikus művészeti tábor ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ