Háborog Bukarest az erdélyi gazdákat támogató magyarországi programok miatt
Vissza

Háborog Bukarest az erdélyi gazdákat támogató magyarországi programok miatt

Románia nem hagyta jóvá az erdélyi gazdák támogatására vonatkozó magyar kormányprogramot – tudatta Marius Lazurca, Románia budapesti nagykövete tudatta Semjén Zsolt magyar kormányfő-helyettessel. Ez az első alkalom, amikor román hivatalos személy nyilvánosan kifejtette: Románia nem ért egyet az Orbán-kormánynak Magyarország határain kívül élő magyar közösségek életébe való „beavatkozással”, olvasható a newsweek.ro-n

 –  Románia úgy véli, hogy a két kormánynak óvatosan és előzetes egyeztetések után kell eljárnia ilyen ügyekben, méghozzá oly módon, hogy a támogatás során senkit ne diszkrimináljanak, és tartsák be az Európai Unió szabályait. Kihasználom az alkalmat és Semjén kormányfő-helyettes jelenlétét, és közlöm vele a román kormány erre vonatkozó hivatalos álláspontját: a magyar kormány nem tárgyalt a román kormánnyal az elindított erdélyi fejlesztési programról, ez nem képezi kétoldalú egyezmény tárgyát, ahogy az elvárható lett volna. Következtetésképpen újból elmondjuk: Románia nem egyezett bele ezen intézkedések gyakorlatba ültetésébe, ezért kérem, hogy a programot a román hatóságok bevonásával, átláthatóan és nem diszkriminálva folytassák le – közölte a nagykövet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara román-magyar tagozata létesítésének 20. évfordulója alkalmával szervezet eseményen.

Romániában a támogatásokat a Pro Economica Alapítvány bonyolította le. A román hatóságok értesülései szerint több tíz millió eurós programról van szó, amely erdélyi gazdákat támogat, akik magyarul töltötték ki a támogatási űrlapokat. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szeptemberben bejelentette, hogy az eddig Székelyföldön lebonyolított programot majd kiterjesztik Románia nyugati részére is.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Andrzej Duda nyerte a választást ...
Kína szankciókkal válaszol az ujgurok ...
Épségben olvadtak ki a francia Alpokban ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ